Jij gaat knallen

14 februari is normaal gesproken natuurlijk vooral de dag van de liefde… maar dit jaar stond de dag in Ysbrechtum in het teken van de wetenschap.

Jeugdclub JIJ organiseerde een proefjes middag. Vanaf half twee waren de kinderen welkom in ons dorpshuis. Na een korte uitleg over wat er allemaal te ontdekken was gingen ze in kleine groepjes aan de slag. Er stonden 15 verschillende proefjes opgesteld in en om het dorpshuis zoals:

Welk model papieren vliegtuig zweeft er het langst, en werkt dat ook in het groot. Kunnen we ook een lava lamp maken met spulletjes uit het keukenkastje. Dat met die Mentos en de cola, is dat nu waar of niet waar. Kan alleen een sigaar-rokende opa rookkringeltjes blazen.

Dit soort belangrijke vraagstukken hebben de jonge Ysbrechtumer Einsteins opgelost en uitgetest. Kliederen met kleurstof, eieren, water, en natuurlijk een beetje vuur voor het avontuur.

Dit alles schreeuwt natuurlijk om een pauze. De ranja en de chips van de ’firma Greidanus’ werd in dienst van de wetenschap getest en geproefd. Natuurlijk werd dit door de jeugd unaniem goedgekeurd !!

Na de korte, maar lekkere onderbreking doken we weer snel in de wetenschap met de proefjes die nog op het programma stonden. Zoals zelf een vortex kanon maken en geheimschrift maken met melk en een strijkijzer. Kortom; er was van alles te doen en te beleven. Toen alle proefjes gedaan waren kregen de dames en heren nog een ‘toetje’ in de vorm van droogijs.

Droogijs is onder hoge druk samengeperst diep gevroren stikstof. Klinkt heftig, maar wat te doen met dat spul. Een leuke eigenschap van dit materiaal is dat het van de vaste vorm, bij – 82 graden Celsius ineens overgaat in een gasvorm. Het leuke daarvan is dat het nogal uitzet wanneer dit gebeurt.

Dus als je er een scheut warm water overheen gooit gaat het flink borrelen en bruisen en komt er een onheilspellende rook vanaf.

Zo konden we met een beetje zeepsop schuim maken die in je hand knapte en er rook ontsnapt. Een zeer cool gezicht.

Nog grappiger werd het met een beetje kleurstof. Nog grappiger werd het met nog een beetje MEER kleurstof. Ouders konden het resultaat aan de roze handen wel terugzien.

Na getest te hebben wat een colafles nou doet als de druk wat oploopt kwam deze middag tot een knallend einde.

Omdat we zo veel verschillende proefjes hadden opgesteld en veiligheid voor alles gaat kwam JIJ wat handen te kort.

Daarom: Jan, Gerard, Anja en dhr. Poiesz, bedankt voor jullie enthousiaste hulp!!

En kids, graag tot de volgende activiteit, ik weet al wat we gaan doen en ik kan wel alvast verklappen het wordt weer heel wat anders…..

Tot de volgende keer!! Jeugdclub JIJ

Klik hier voor de fotoserie