JIJ gaat kanovaren

Zaterdag 1 juni was de club van de kids uit Ysbrechtum en omstreken weer klaar voor een activiteit. City kanoën !
De meteorologische zomer begint op 1 juni. Dat betekent natuurlijk dat we weer stoere buitenactiviteiten organiseren want het is dan super mooi weer. Het water is lekker warm en de koude noordenwind heeft sinds maart niet meer het snot uit onze verstopte neus geblazen .
Maar helaas… dit jaar is alles anders.


Het is dit jaar namelijk helemaal geen mooi weer op 1 juni. Het water is ook niet lekker warm, en de noordenwind waaide zaterdag nog steeds het snot uit onze neus.
Niet echt het beste weer voor een buitenactiviteit. Laat staan om te gaan kanoën…
Maar de harde kern van Jeugdclub JIJ laat zich niet afschrikken door lage temperaturen en flinke golven. De harde kern gaat namelijk gewoon keihard kanoën door de grachten van Sneek. Deze jongens en meiden peddelen zich wel warm.
Daar stonden we dan met zijn allen bij het dorpshuis warm aangekleed met een setje droge kleren onder de snelbinders. (Voor ‘je weet maar nooitjes’).
Rond een uur of een fietsten we in een flinke sliert naar hotel Stayokay in Sneek.
Daar kreeg iedereen een reddingsvest en al vlot zat iedereen in een kano.
Eerst ging de boten optocht een rondje om het eiland. Daar kwamen we een héél laag bruggetje tegen waar sommige kinderen wel even van schrokken.
Maar zelfs Ronald die de bezemboot bestuurde paste eronderdoor.
Onderweg maakten Jelte en Nora nog kennis met een paar andere booteigenaren die wat nuttige tips voor ons hadden. Zo zie je maar weer dat op het water iedereen vrienden van elkaar is.
Na nog een stukje peddelen hebben we de kano’s even het gras opgetrokken tegenover het Bolwerk. Hier hebben we even wat gedronken en gegeten.
Maar toen moesten we maar weer eens een stukje verder richting de Waterpoort.
Ronald, die altijd goede ideeën heeft, wist een leuke manier om de kano weer in het water te duwen. De kano een beetje rechtleggen, kind erin, flinke douw en hop, klaar is het al.
Dat ging denk ik twee keer goed. Misschien verslapte de aandacht of verzuurde er een spier, maar toen Lars gelanceerd werd ging het scheef. De arme jongen had geen enkele kans en kapseisde direct. Compleet kopje onder.
Gelukkig was dorpsgenoot Menno Franckena in de buurt om Ronald te laten zien hoe het wel moet.
Het schijnt dat Menno wel zijn best deed, maar Peter mocht ook niet droog blijven.
Gelukkig werd de lanceertechniek veranderd en bleef verder iedereen droog.
Dus na een beetje oponthoud konden we door naar de Waterpoort.
Vervolgens in een lange optocht terug naar Stayokay.
Onderweg kwamen we nog een aantal Duitse roeiers tegen. Natuurlijk precies onder de lage bruggetjes. Daar lagen we kriskras voor de brug…..
Maar na een beetje geduld en veel aanwijzingen van de Duitse vrinden konden de roeiboten langs onze kanochaos. Nu was het nog maar een klein stukje varen.
En net voor het einde vielen er nog een paar geluksvogels om. Toch niet voor niks droge kleren mee. Want dat zou toch ook zonde zijn. Toch?!
Het was even ploeteren maar uiteindelijk is iedereen weer uit de Houkesloot geklauterd. De gezonken kano’s weer leeg gekiept. Nu moest het natte goed uit.
Dat kon gelukkig binnen in het hotel. In een mum van tijd stonk het halve hotel naar sloot.
Het personeel van het hotel begon al een beetje moeilijk te kijken van al die prut die we achterlieten. Het werd dus hoog tijd om naar Ysbrechtum terug te fietsen.
Al met al een geslaagde sportieve middag met zo nu en dan een wat natte verfrissing maar vooral met een hoop lol!

Klik hier voor de foto’s