Jeugdkamp op Ameland

In het weekend van 5 t/m 7 oktober jl. is de jeugdclub ‘JIJ’ weer op kamp naar Ameland geweest. Met een fantastische opkomst van 53 kinderen en 10 begeleiders was het ook dit jaar weer een groot succes! Sommigen hebben misschien even vreemd opgekeken toen mijn naam op de lijst van begeleiders stond. Wel toen ik hoorde dat ‘JIJ’ weer op kamp ging naar Ameland, heb ik me direct beschikbaar gesteld als begeleider. In de eerste plaats omdat het me natuurlijk ontzettend leuk leek. Maar toen ik op school hoorde dat ik er misschien ook studiepunten mee kon verdienen werd het helemaal interessant. Ik ben namelijk 1ejaars PABO student op de NHL te Leeuwarden. Ook het bestuur was enthousiast. Wel moest ik van ze als soort studieopdracht een verslag schrijven van het weekend. Wel zodoende.

Daar stonden we dan vrijdagmiddag om kwart voor 4 klaar voor vertrek. Het leek wel alsof het hele dorp was uitgerukt om de kinderen uit te zwaaien. Toen alle kinderen en begeleiding een plekje gevonden had in een auto, konden we vertrekken. Op weg naar een zonnig weekendje Ameland. Want mooi weer was het zeker! Aangekomen in Holwerd werd er afscheid genomen van de meegereisde ouders. De bagage in de karretjes en hup de boot op. De bootreis verliep zonder problemen en ging vrij snel. Toen we aankwamen op Ameland stonden de fietsen al klaar. Na wat passen en meten hadden alle kinderen een mooie fiets op maat. Toen was het tijd om naar kampeerboerderij ‘De Zonnebloem’ te gaan. Na aankomst bij de boerderij werden de kamers ingedeeld en de tassen uitgepakt. Als avondeten stond patat met een kroket of frikadel op het menu. Dit ging er uiteraard prima in. Rond half 10 zijn we op de fiets gestapt om in het bos het ‘Dierengeluidenspel’ te doen. Dit was zeer vermakelijk met veel gegil, geschreeuw en gelach. De kinderen moesten op het geluid van een dier afgaan (uitgevoerd door 6 begeleiders) en een krabbeltje halen. Nadat iedereen hun kaartje vol had gingen we weer terug naar de boerderij. De kinderen zullen nu wel moe zijn dachten we. De kids dachten hier iets anders over. Het bleef nog lang onrustig.

De volgende ochtend stond om half 9 het ontbijt gepland. Het was voor de kinderen (en begeleiders) een kort nachtje, gezien de kleine oogjes van velen. Om ongeveer half 10 stapten we op de fiets. Johannes had een mooie route uitgestippeld. Bij het strand aangekomen konden de kinderen even lekker uitwaaien en een paar natte voeten halen. We vervolgden de tocht naar het bos om daar de lunchpakketjes te nuttigen en het spel ‘vlag veroveren’ te spelen. Dit werd met veel plezier en fanatisme door de kinderen gespeeld. Ook deden een aantal begeleiders fanatiek mee. De oudere jeugd moest het toch regelmatig afleggen tegen de iets jongere jeugd. Nadat iedereen lekker was uitgeraasd en gerend, vervolgden we de tocht naar het plaatsje Nes. Hier hadden de kinderen even de tijd om te gaan winkelen. Of zoals de begeleiding een visje te happen. Toen iedereen was ‘uitgeshopt’ gingen we weer op weg naar de boerderij. De kids hadden nog wat tijd om zich voor te bereiden op de bonte avond. Ook gingen we met een grote groep even lekker voetballen op het veldje achter de boerderij. Peter had intussen de macaroni en spaghetti klaargemaakt. Dat ging er wel in na een intensief dagje fietsen. Na het eten nog even de laatste voorbereidingen voor de bonte avond die om goed 20.00 stond gepland. De bonte avond was in één woord geweldig. Femke en Sandra hadden de avond georganiseerd en knoopten de stukjes leuk aan elkaar. We hebben ontzettend leuke stukjes gezien met alles erop en eraan. Van de Spice Girls (Boys?) tot Ciske de Rat en de Gezusters Ko. Ze hebben allemaal ontzettend goed hun best gedaan en het zag er fantastisch uit. Ook ‘het geblinddoekt dropveter eten naar elkaar toe’ was erg vermakelijk en leverden mooi kiekjes op voor het thuisfront. Aan het eind van de bonte avond moesten de begeleiders ‘Jumpen’. Dit was toch nog”

Klik hier voor de fotoserie