Jeugdkamp Ameland

Jeugdclub JIJ op kamp Ameland 2013

Afgelopen vrijdag 20 september 2013 rond 15.30 uur stonden 34 kinderen en 8 begeleiders klaar bij het dorpshuis om het seizoen af te sluiten met een spetterend 3 daags kamp naar Ameland! Alle tassen waren gepakt en in de klaarstaande auto’s geladen. Hierop werd in een colonne gang gezet naar Holwerd alwaar om 17.30 uur de veerboot ons naar Ameland zou brengen. Zowel de autoreis als de bootreis verliep zonder problemen. Aangekomen op Ameland, stond de lokale fietsverhuur weer voor ons klaar om ons van fietsen te voorzien en om onze bagage naar de kampeerboerderij te brengen. Kampeerboerderij De Zonnebloem in Buren is al vele jaren het vaste adres voor het kamp.

Na aankomst bij de boerderij werden de kamers verdeeld en werd er gezamenlijk een patatje met een snack gegeten. Het was inmiddels donker geworden, dus een mooie gelegenheid om op de fiets te stappen en naar het bos te gaan voor het ‘dieren-geluiden spel’. In het bos zaten ‘dieren’ verstopt die een geluid maakten. Vervolgens moesten de kinderen in groepjes het donkere bos in op zoek naar de verschillende dieren tot het lijstje compleet was. Hierna opnieuw op de fiets, ditmaal richting het strand. Iedereen had bij het verlaten van de boerderij een houtblokje onder de snelbinders gekregen. Het was natuurlijk de bedoeling om al deze blokjes hout bij elkaar te gooien op het strand en er een mooi kampvuur van te maken. Dit resulteerde een mooi, groot en warm vuurtje. Nadat het vuur gedoofd was gingen we weer op de fiets richting de boerderij om lekker te gaan slapen….. Kuch, kuch. De meest gehoorde kreet die avond was: ‘Ik ga echt niet slapen!’ En eerlijk is eerlijk, hier hebben een heleboel kinderen zich aan gehouden.

Het resultaat was een heleboel kleine oogjes op zaterdagochtend aan de ontbijt tafel. Echter er moest wel gezongen, want we hadden een jarige in ons midden! Femke Mes werd 20 jaar jong! Na het ontbijt werden de voorbereidingen getroffen voor een intensieve dag. We begonnen met een fietstocht richting Ballum. In een bos was er tijd om de, die ochtend klaargemaakte, lunchpakketjes te nuttigen. Dit bos was tevens erg geschikt om ‘vlagveroveren’ te spelen, wat natuurlijk ook goed in de smaak viel. Hierna werd koers gezet richting strand. Zoals bijna elk kamp, hadden we ook dit jaar weer geweldig weer. Vandaar dat er een aantal stoere kinderen een frisse duik in de zee wel aandurfden. Na een potje slagbal, touwtrekken en zonnebaden pakten we weer de fiets om naar het dorpje Nes te fietsen. Daar was even vrije tijd om souvenirs te kopen, uit te rusten of om naar de supermarkt te gaan om de voorraad snoep en chips weer aan te vullen. Hierna snel terug naar de boerderij om oude kleding aan te trekken want er stond dit jaar iets nieuws op het programma. Om 18.00 uur gingen we namelijk wadlopen. Wat? Ja, wadlopen. Twee eilander gidsen namen ons mee het wad op. Ondanks dat het inmiddels wat was afgekoeld heeft (bijna) iedereen de tocht uitgelopen. Met een zogenaamde (sleep)krui hebben we ook nog zelf wat gevangen. Tussendoor vertelden de gidsen vele interessante wetenswaardigheden over de gevangen krabben, oesters, garnalen en al het andere wat de zee te bieden heeft. Hierna snel weer terug naar de boerderij want het eten stond inmiddels op tafel. Na een lekkere pasta was het tijd om voorbereidingen te treffen voor de bonte avond/disco. Er waren een aantal acts en er werd vrolijk meegedanst. Tussendoor was er nog een verrassingsoptreden van een van de bandleden van Van Geeft ‘M, die speciaal voor Femke’s verjaardag kwam zingen en spelen. Maar het hoogtepunt van de avond was het optreden van Nora, Trea en Ronald. Het trio dat, na vele jaren tomeloze inzet, afscheid neemt van de jeugdclub, moest natuurlijk in het zonnetje gezet worden. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, verwijs ik jullie hiervoor graag door naar de foto’s. Zoals gezegd was het een intensieve dag geweest en dus heeft (bijna) iedereen van de gelegenheid gebruik gemaakt om vroeg in de slaapzak te kruipen.

Dat de meesten een goede nachtrust hadden gehad was te zien tijdens het ontbijt zondagochtend. Wat een verschil met de dag ervoor. Het was helaas alweer de laatste dag van het kamp. Dus moesten de tassen weer worden ingepakt en moest er schoongemaakt en opgeruimd worden. Een rugtasje met lunchpakketje en zwemkleding moest apart worden gehouden, want we hadden nog wel even tot de boot ging. Om 12.00 uur lieten we de boerderij weer achter ons en zetten we koers richting het recreatiegebied De Vleijen, met openbaar zwemwater en een speelterrein. Omdat het weer vandaag nog mooier was dan gister, duurde het niet lang voordat het grootste gedeelte van de kinderen in het water lag. De kabelbaan, touwbrug en speelkasteel gaf genoeg vertier voor de rest van de middag. Hierna moesten we helaas toch echt richting de haven fietsen. Daar moesten we de fietsen weer inleveren, de bagage ophalen en konden we de boot op. Na een, voor sommige, lange boot- en autoreis kwamen we uitgeput maar voldaan rond 18.30 uur weer bij het dorpshuis aan.

Wij willen de kinderen bedanken voor een weer zeer geslaagd kamp! Ook de ouders die hebben geholpen met het brengen en/of halen van de kinderen zijn wij dankbaar! Maar een speciaal dankwoord is natuurlijk voor Ronald, Trea en Nora, die na het kamp afscheid hebben genomen als bestuurslid. Zij hebben zich vele jaren met veel plezier en enthousiasme ingezet voor de jeugdclub. Nogmaals hartelijk dank! Wij hopen de jeugdleden binnenkort weer terug te zien bij de eerste activiteit van het nieuwe seizoen!

Klik hier voor de fotoserie