Een kijkje bij het jeugdtoneel

Jeugdtoneel
Sinds vorig seizoen heeft de Toneelvereniging ’t Is sa ’t falt een heel uitgebreide jeugdafdeling. Waren er voorheen alleen maar jongelui die de middelbare school bezoeken druk doende met het dorpse toneel, tegenwoordig starten de kinderen al vanaf groep 5 van de basisschool bij de toneelvereniging met toneellessen.
Dat wilde ik wel eens met eigen ogen bekijken dus ben ik op bezoek gegaan als reporter van www.ysbrechtum.com om maar eens te kijken hoe dat dan gaat, zo’n toneel les met zulke jonge kids.
Iedere vrijdagavond zijn er tegenwoordig 2 groepen met kinderen die les krijgen van Grytha Visser uit Leeuwarden. Een regisseuse met heel veel ervaring in de toneelwereld, met name ook in het werken met kinderen en jongeren.
Als ik binnenval in de les zijn ze al even bezig. Ik ben te gast bij de jongste kinderen uit groep 5 en 6 van de Epemaskoalle. Drie kinderen spelen een klein zelfbedacht stukje voor de rest, maar wel met een speciale opdracht van Grytha die erin verwerkt moet worden. In dit geval komt er een koor optreden met heel verlegen zangeressen. De andere kinderen moeten raden wat er aan de hand is met dit koor. En dit kunnen de actrices in de dop perfect want iedereen snapt wat er met dit koor aan de hand is.
Na het spelen van de scene volgt natuurlijk applaus. Maar ook een goede nabespreking met tips en tops. Want je kan er altijd weer wat van leren natuurlijk.
En deze kinderen hebben al aardig wat geleerd merk ik wel. Ze zijn behoorlijk serieus met de opdrachten bezig. Ze snappen wat je moet doen om een scene goed te spelen. Om de beurt vertellen ze wat voor een goede scene nodig is.
Duidelijk praten, zegt een van de kinderen. Een ander weet te vertellen dat je met je gezicht naar het publiek moet spelen. En je moet je inleven in de situatie. En ook in de persoon die je speelt. Want dan kan je emoties beter laten zien. Zo zit ‘t.
Wat weten deze kinderen al veel. Ze vertellen me dat het vooral zo leuk is omdat je ook heel grappige toneelstukjes kan doen volgens Jesse, maar vooral omdat je al je fantasie kan gebruiken bij toneelspelen vinden Marit en Mandy. En dat is gewoon superleuk.
En met die fantasie is niks mis, dat blijkt wel. De volgende opdracht is om in tweetallen in 5 minuten een heel spannende scene te verzinnen en op te voeren voor elkaar. En dat lukt gewoon. Er volgen een aantal korte scenes gespeeld door de kinderen die echt spannend waren. Insluipers, vechtpartijen, moorden, bommen, theaters die worden opgeblazen, bang publiek, een thuiskomst in het donker waarbij het licht stuk is en alle spullen gestolen blijken te zijn….. Ze schudden het zo uit hun mouw en spelen fantastisch.
Werkelijk, ik was erg onder de indruk. Fantastisch om te zien hoe deze regisseuse de kinderen begeleidt en inspireert. Maar vooral onder de indruk van de kunsten van deze jonge kinderen. Ik hoop ze nog veel vaker tegen te komen op het Ysbrechtumer toneel!
MKE