Zou hij dan echt verdwijnen?

 

Tijdens een rit naar een adres in het Groningse land waar ik voor mijn werk een opname moest uitvoeren luisterde ik met een oor naar de radio.

Ik had hem net wat zachter gezet aangezien het nieuws was begonnen. Het meeste nieuws ging volledig langs me heen maar één bericht bleef op zodanige wijze in mijn hoofd hangen dat ik eenmaal op lokatie aangekomen dat nog eens ging nazoeken.

Het bericht ging over het eens zo machtige medium televisie. En dan niet over de inhoud, kijkcijfers of aanstaande programma’s. Nee het ging over het voortbestaan!

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van de televisie minder en minder wordt! Een deel wijst op het gebruik van tablet of computer om te kijken, maar het andere deel geeft aan dat we veel minder kijken dan vroeger.

Ik moest terug denken aan een tijd waarin alleen gedurende de avonduren op de televisie iets van bewegende beelden werd uitgezonden. De uren daarvoor toonden de zenders alleen een kleurrijk testbeeld.

Met de introductie van Duitse kanalen in Nederland kwam er bij ons ook overdag wel eens iets anders dan het testbeeld op televisie.

Het was in die tijd naast buiten spelen en luisteren naar de radio het enige medium waar nieuws, films en andere programma’s gevolgd konden worden.

Met vader samen kijken naar Hill Street Blues op een tijd waarop ik eigenlijk al op bed had moeten liggen zijn heel dierbare herinneringen geworden.

Als ik mijn eigen kijkgedrag volg dan snap ik de terugval wel. Ik kijk maar heel erg weinig meer. Ik vind heel eerlijk gezegd ondanks de vertienvoudiging van het aantal kanalen maar weinig programma’s meer de moeite waard.

Als ik kijk zijn het vaak programma’s op Discovery, maar net als op ieder andere zender is kijken een sport geworden waarbij je zodanig moet zappen dat je de reclame blokken kan overslaan.

Dit is knap lastig en maakt het kijken domweg minder leuk! Een film kijken is van hetzelfde laken een pak! Een film van anderhalf uur wordt een avondvullend programma met ongelooflijk veel onderbrekingen.

Dus ja…..ik kijk ook minder! Op je tablet of computer kijken bespaart een televisie…maar maakt de reclame blokken niet anders.

Wat ik dan wel kijk is Youtube, wat helaas ook niet meer vrij van reclame is. Inmiddels heb ik een aardige hoeveelheid kanalen verzameld die ik volg. In mijn geval kanalen over restauratie van auto’s en motoren, een verzamelaar van radio en andere geluidsapparatuur.

Maar ook leuke kanalen over koken, bakken en grillen worden veel door mij bekeken. Dus ja….ik kijk ook echt minder televisie.

En als dat bij mij zo is…zal dat bij veel meer mensen zo zijn en zal er dus een hoog waarheidsgehalte in het nieuws bericht zitten.

Zou hij dan echt verdwijnen?? Niet meer het grote tegenwoordig rechthoekige zwarte toestel op de kast??

Ik zoek een oude aflevering van Hill Street Blues op Youtube op en zweef even terug naar die tijd. De televisie was vierkant. Had tiptoetsen die je net als de huidige touchscreens met een vingertip kon bedienen.

Vader kijkt niet meer mee maar het gevoel is weer daar! Machtig mooi!! Televisie kijken!

Zou hij dan echt gaan verdwijnen??

Ik ga proberen het bestaan te rekken en zal wat vaker gaan kijken. En als iedereen dat doet kunnen we de televisie misschien wel redden!

Alvast heel veel kijkplezier.

Weest wel juh…Die Sneeker!