Zonder reden – Die&Die

Soms gebeuren dingen zonder reden. Soms neem je een beslissing zonder reden of argumenten. Soms sla je gewoon rechtsaf en soms gewoon linksaf.
Soms heb je ergens geen zin in en soms wel.
Johannes de bakker had eens wat minder croissantjes ingekocht, ze bleven steeds maar liggen. Juist op die zaterdag wilde iedereen croissantjes. Natuurlijk anticipeerde hij daar op door de volgende week extra croissantjes in te kopen. U raadt het al.. niemand had die zaterdag trek in croissantjes.
Hij verzuchtte: “waarom koopt nu ineens niemand croissantjes!” Gewoon, geen zin in, Johannes, zonder reden. Misschien volgende week wel weer.. Lastig hoor.
Eens organiseerde het VVV een cabaretvoorstelling, het is al een paar jaar geleden. Er kwamen weinig mensen, veel te weinig, baalde het bestuur. Ik houd van cabaret maar had die avond even geen zin. Gewoon zonder reden. Misschien had ik de week er voor wel zin gehad. Of de week erna..Maar die avond net niet. Met mij meer mensen. Gewoon zonder reden.
Veel verenigingen in de dorpen kampen met tegenvallende bezoekersaantallen op wedstrijden, georganiseerde evenementen en jaarvergaderingen. Ik sla soms ook dingen over omdat ik gewoon even geen zin heb. Of het te druk heb, of geen zin, of familieomstandigheden. Of gewoon zonder reden.
Soms besluit je spontaan, op het laatste moment dat je ergens zin in hebt. Laatst nog. Op vrijdagavond, na afloop van de voorstelling van Tet Rozendal spontaan besloten de volgende dag naar ‘Chez Brood’ te gaan, een voorstelling over het leven van Herman Brood in Theater Sneek.
’s Ochtends ineens niet meer zoveel zin maar toch gegaan. En het was fantastisch, geweldig. Wat fijn dat we zonder zin toch zijn gegaan.
Er hoeft niet altijd een reden ergens voor te zijn. Zo ben je soms ineens ergens helemaal klaar mee. “Waarom dan?” vraagt iemand. Ja, ik weet het niet, gewoon zonder reden. Klaar met altijd dezelfde activiteiten, dezelfde mensen. Soms ontmoet je iemand en vind je deze persoon gewoon helemaal niet zo leuk. Waarom kun je niet uitleggen, je kunt er de woorden niet voor vinden en misschien heb je ook wel helemaal niet gelijk. Maar je vindt het gewoon, zonder reden.
Soms heb je ineens zin in een domme film. En soms zin in een diepgaande documentaire. Gewoon zomaar, zonder reden. Er hoeft niet altijd ergens een reden voor te zijn.
Toch kun je wel je best doen te zorgen dat de mensen wél zin hebben, wel een reden hebben om te komen. Zorgen voor ideale omstandigheden, zorgen voor de juiste tijd of het juiste moment. Dus geen ijsco’s verkopen in de winter. Geen sjaals in de zomer. De kans is dan namelijk groot dat de mensen wel een reden hebben om het niet te kopen. Dus dat is gewoon dom. Niet een hele moeilijke Duitse film uitzenden op oudejaarsavond of zo. Of een discofilm op 4 mei.
Da’s ook gewoon dom.
Dom vind ik het dus ook dat verenigingen die al te kampen hebben met veel mensen die zónder reden al niet op een jaarvergadering komen, nu besluiten om deze mensen wel een reden te geven. Drie jaarvergaderingen in één week waarvan één op Goede Vrijdag en dan ook nog de voorstelling ‘Jimmy Costello’ in diezelfde week.
Misschien hadden de verenigingen hiervoor een reden. Vast wel, kan toch bijna niet anders?
Of was dit ook een kwestie van: zonder reden….

Ik weet het niet.

Die&Die