Zee is gezond

Omdat het vakantie is deze keer een column over waar velen of heen gaan of wel zijn geweest al dan niet met kinderen: de zee. Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom er zoveel mensen vakantie houden aan zee? En waarom wij ook in het buitenland graag grote waterplassen opzoeken?

Wel, de universiteit van Michigan kan u daar het antwoord op geven. Wetenschappelijk hebben zij bewezen dat de zee gewoon gezond is. En wonen met uitzicht hierop helemaal. Het schijnt te zorgen voor minder stress. Waarom weet ik niet, het was maar een klein stukje in de krant, maar ik geloof het zonder meer. Zee doet mij tenminste altijd goed.

Maar ja, velen kunnen zich de luxe van aan zee wonen niet veroorloven en ja, er moet nu eenmaal ook gewerkt worden op plaatsen die iets verder van de zee liggen. En dus is voor velen de enige oplossing om te ontstressen vakantie houden aan zee. En dat komt mooi uit want daar is vakantie per slot van rekening voor. Of niet dan? Ja, je moet je natuurlijk niet gaan ergeren als je op een mooie zomerdag hutjemutje ligt op een overvol strand. Of aan kinderen die aan het ballen zijn. Nee, gewoon aan de vloedlijn gaan zitten en luisteren naar de zee. De golven. De krijsende meeuwen. Genieten van het vergezicht. De bootjes die terug komen van het vissen op zee. En ga ook eens kijken bij de mannen die vissen vanaf het strand. De rust die daar van afstraalt. Als je daar niet van ontstresst…..

Maar ook bij harde wind of storm helpt de zee bij stress. Laat de wind maar door je haren blazen, weg met die stress, opfrissen. En als het regent? Dan doet na een vluchtige blik op het strand een kop warme chocolademelk met appelgebak in de eerste de beste strandtent wonderen.

Want de commercie weet al lang dat de zee wonderen doet. Nog voor de onderzoeksresultaten beschikbaar waren hebben zij er dan ook al op ingespeeld. Zoals we laatst zagen toen we een paar dagen in Egmond aan Zee waren. Daar hing in een etalage een T-shirt met daarop de tekst: ‘Ik heb geen therapie nodig, ik ga gewoon naar Egmond aan Zee’. Tja, soms gaat gezond verstand sneller dan een onderzoek. Ongetwijfeld ook dankzij de zee.

MPM.