Wordt het kleine dorp weer groot(s)?

Vorig jaar in december hadden we de Top 2000 stembus, weet u nog? Wat was dat leuk. En wat een plezier hebben we gehad als organiserend comité. Wat voelde het leuk dat iedereen zo enthousiast was. En dat we op de radio bij “De Staat van Stasse” onze mooie dorp Ysbrechtum zo mochten promoten. Ik was wel een beetje trots. Want ons kleine dorp was op 4 december echt even heel groots.

Ook trots en geroerd toen we twee jaar geleden meededen aan de Samenloop voor Hoop. Team It Nije Formidden heeft toen echt heel veel geld opgehaald. En ook met elkaar heel veel mooie momenten gedeeld. Tijdens de loop maar ook in de aanloop daarnaartoe. Die prachtige zakken versierd waar ’s avonds de lampjes in brandden langs het parcours. Ik krijg weer kippenvel als ik eraan denk. Met elkaar iets organiseren en met elkaar je inzetten voor iets. Mooi is dat.

Je zou dus kunnen stellen dat we een beetje gewend raken aan bijzondere evenementen. En dat klopt want we hebben weer wat bedacht. Vierentwintig uur reanimeren in het dorpshuis voor het Rode Kruis en 3FM Serious Request De Lifeline. Er is dit jaar namelijk geen glazen huis (dat was ook echt wel een beetje over z’n hoogtepunt heen, vond u ook niet?) maar er zijn nu allerlei acties in het land waar de dj’s dan wandelend langs gaan. En in Ysbrechtum dus 24 uur reanimeren. Om zo geld op te halen voor het doel Reanimatie in Nederland.

Vierentwintig uur lang zal in het dorpshuis, (het kloppend hart van ons dorp) maar ook in het dorp zelf alles in het kader staan van ‘Hart voor Ysbrechtum’. Want er wordt dus niet alleen gereanimeerd maar er zijn ook allerlei andere actie. En we hebben al leuke ideeën en leuke acties! Zo gaat de jeugdclub flessen ophalen en is er ’s avonds een bingo, georganiseerd door het VVV. Er zijn nu al heel veel mensen met goede, leuke ideeën. Natuurlijk zou het geweldig zijn als er een dj langskomt, maar die gedachte hebben we meteen een beetje geparkeerd. We gaan voor de topopbrengst. Als doel, want zonder doel kun je niet scoren, hebben we ingezet op € 5.000,–. Ja, we zijn een beetje gek maar we denken stiekem dat dat moet lukken.

En het lijkt mij dan zo gaaf dat zo’n klein dorp weer zo groots gaat uitpakken. Dat iedereen weer net zo enthousiast wordt als bij vorige acties. En dat er heel veel mensen willen meedoen aan de reanimatiemarathon (mits je natuurlijk kunt reanimeren, we kunnen niet hebben dat onze reanimatiepop ter plekke begint te mopperen omdat iemand geen idee heeft hoe het moet ?.)
En dat er heel veel mensen naar het dorpshuis komen, bijvoorbeeld ’s nachts als de deelnemers heel erg moe worden en het stil en donker in het dorp is. Dat u dan bijvoorbeeld komt. Of dat u bij het startschot komt op 22 december om drie uur. Dat dan het hele dorpshuis bom- en bomvol is.
Dat lijkt me zo geweldig. Zo hartverwarmend. Dat een klein dorp weer heel groot(s) zal zijn.
En ik hoop het niet alleen, ik weet zeker dat dat gaat lukken!

Die&die.