Wennen – MPM

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik kan maar niet wennen aan de euro. Of eigenlijk weet ik het wel, velen van u hebben hetzelfde probleem. En dan heb ik het echt niet alleen over de ouderen onder ons, maar ook vele veertigers, ja misschien zelfs nog wel jonger. In ieder geval diegenen die de gulden intensief meegemaakt hebben. Het gemopper bij de kassa of een parkeerautomaat en dan vooral als er anderen achter je staan te wachten, is vaak niet van de lucht.

Zo blijven we maar worstelen met die munten. De 10 en 20 eurocent lijken erg veel op elkaar zowel qua uiterlijk als grootte. Heel anders dan het dubbeltje en het kwartje uit het guldentijdperk. En ook de 1 en 2 euromunt. Het verschil tussen de oude gulden en de rijksdaalder was aanmerkelijk forser. Eén troost, de enigen die van onze worsteling profiteren zijn de goede doelen als we per ongeluk een 2 euromuntstuk in de collectebus doen in plaats van een 1 eurostuk.

Maar ook het fenomeen euro wil maar niet wennen. We blijven eurobedragen maar omrekenen naar guldens om dan een hartverzakking te krijgen van de hoogte van het bedrag. Ik weet het en u weet het ook, we moeten het niet doen, het guldentijdperk ligt immers achter ons, maar toch…. En waarom? Om onszelf gelijk te kunnen geven omdat we bij de invoering van de euro al het idee hadden dat we besodemieterd werden doordat het guldenteken gewoon vervangen werd door het euroteken?

Zullen we dan maar weer terug naar de gulden zoals dit de afgelopen jaren al vaker geopperd is? Natuurlijk niet, al is groot denken en doen niet per definitie goed. Maar voor bijvoorbeeld onze vakanties in de eurozone, en dan zeker als je op doorreis door meerdere eurolanden komt, is die ene muntsoort uitermate handig. Niks geen gehannes met een zakje Duitse marken en een oud beursje met Italiaanse lires, een euro is een euro, ongeacht waar je bent.

Nee, onze europroblemen kunnen we maar beter oplossen door dankbaar gebruik te maken van de mogelijkheden van deze tijd. De chipknip heeft het weliswaar niet gered maar contactloos betalen, al dan niet met ons mobiel-vriendje, staat klaar als vervanger. En ook de parkeerapp laat de minder-dan-een-euro-munt steeds meer terrein verliezen. En wat de euro als fenomeen betreft…..

Tja, daarvoor geef ik de moed maar op en moet er maar aan wennen dat er dingen in het leven zijn waar ik misschien nooit aan zal wennen.

MPM.