Zoals trouwe lezers van mijn columns inmiddels wel weten, ben ik een fervent krantlezer. Ik zeg bewust krantlezer en niet krantenlezer, want ik zweer maar bij één krant en dat is de Leeuwarder Courant, hoofdblad van Friesland en dit jaar European Newspaper of the Year.
Oké, ik blader het Sneeker Nieuwsblad ook even door maar doe dat, weliswaar genietend van de column van collega-columnist Strikel, meer omdat, zoals een Sneker het laatst zo mooi tegen mij zei, “der niks instaat, mar je wille um ok nyt misse”.
Dat laatste is een vooroordeel, ik weet het. En die kom je vaker tegen in het dagelijks leven. In kranten (in een artikel over voorlezen bijvoorbeeld dat moeders de lat niet te hoog voor vaders moeten leggen), in soapbladen bij de kapper (teveel om op te noemen, oh jee, is op zich al een vooroordeel), op je werk (vrouwen kunnen beter koffie schenken dan mannen), bij de sportclub (voetbal is mannenzaak) of gewoon thuis (spijker in de muur slaan is typisch een mannenklus).
Een raar fenomeen, vooroordeel. Zeker in een tijd waarin gelijkheid en respect veel gebezigde woorden zijn. En ze ook niet samengaan. Zoek je nl. in een woordenboek of op internet naar ‘vooroordeel’ dan kom je kreten tegen als ‘ongegrond, onvoldoende informatie, niet op feiten gebaseerd’. Als het dan ook nog gebruikt wordt om het verschil tussen groepen mensen aan te geven, is vooral gelijkheid ver te zoeken.
Waarom worden vooroordelen dan gebruikt? Om een gesprek te beginnen? Wordt vast geen prettig gesprek. Om stoer te doen? Dan ben je bewust bezig een slachtoffer te zoeken. Gebruiken omdat het je goed uitkomt? Dan ga je jezelf in een slachtofferrol zetten. Kortom, weinig gelijkheid en weinig respect.
Emancipatie is er niet voor niets. En nee mannen, het heeft niks te maken met vrouwen die beslist hetzelfde willen doen als jullie, het staat gewoon voor gelijkheid. Zo zijn er zat mannen die beter met de koffiepot overweg kunnen dan vrouwen en zijn er ook zat vrouwen die handiger zijn met hamer en spijkers dan mannen. En als we dat van elkaar weten te waarderen dan zijn we aardig bezig om vooroordelen uit de wereld te helpen.
Oh ja, voor leuke vooroordelen moet er wel plaats blijven. Al zou ik er zo snel niet een weten.
MPM