Vertrutting van de maatschappij – Tikkie Tikkie

Ja, ja, deze kreet komt steeds vaker voor, ik heb m zeker niet zelf bedacht, maar ik herken regelmatig situaties waarvan ik moet zuchten en dan denk, waar bemoeit de maatschappij zich eigenlijk mee. Van de regelzucht door de overheid tot de overmatige bezorgdheid van ouders. Van de rokende baby’s op pakjes sigaretten tot ‘2 wijntjes per dag – nee, 1 wijntje per dag, oh nee inmiddels geen wijntjes meer, sorry’. Geneuzel!

Het toppunt vond ik wel de enquête die kindlief van 12 van de GGD kreeg toegestuurd. Uit een willekeurige steekproef was zij geselecteerd (net als al haar vriendjes en vriendinnetjes en ook haar neefje uit een hele andere plaats). Als ze deze enquête in zou vullen, maakte ze kans om een iPad mini te winnen. In haar gedachten had kindlief het felbegeerde apparaat al in haar handen en vol goede moed startte ze met de vragenlijst.

Hoeveel weeg je? Hoe lang ben je? Hoe vaak poets je je tanden? Hoe vaak drink je alcohol? Heb je wel eens drugs/paddo’s/xtc gebruikt? (ja echt!) Hoeveel fruit eet je? Hoe lang zit je achter de computer? Voor de TV? Hoe vaak eet je iets per dag?
En heel bijzonder: hoe veel keer per jaar sport je? Niet hoeveel uur per dag of per week, maar het aantal keren per jaar. Nu sport kindlief een hele boel, dus wij tellen: 3 x gymnastiek per week op school, kaatstraining, zo nu en dan een wedstrijd, volleybal trainen en de wedstrijden, kortom er kwam een getal uit waar ze ongelooflijk trots op was. Vet leuk om te weten, zeg maar.

Na een kwartiertje- twintig minuten druk met het invullen, kon ze de boel versturen. Maar voor die tijd, kwam er een slotscherm tevoorschijn, waarbij haar resultaten naast de ‘maatschappelijk verantwoorde antwoorden’ werden gezet. Per onderwerp kreeg je een groen, oranje of rood scherm te zien met handige tips en websites en kreten als: “jij heb aangegeven dat je nog geen paddo’s hebt gebruikt, goed zo, want paddo’s zijn heel slecht voor je, want …
• Ze zijn slecht voor je gezondheid
• Ze zijn verslavend
• Bla bla bla
Kijk op dieendiewebsite.nl om meer tips, inkoppertjes en dooddoeners te lezen. Best hele nuttige informatie natuurlijk, maar ik kan me niet voorstellen dat er ook maar 1 kind op al deze handige linkjes (want per onderwerp natuurlijk minimaal 2 of 3 linkjes naar verstandige websites) klikt.

Plots kwam er één en al verontwaardigde reactie achter het invulscherm vandaan. Mopperdemopper. Verbaasd vroeg ik wat er aan de hand was. Nou, ze had twee fout. Huh? Twee fout? Alsof het een quiz was? Kindlief brieste nog steeds: ‘dat ik wel wat meer fruit mocht eten, had ik wel door, maar ik sport niet genoeg.’ Volgens het apparaat was je pas goed bezig als je minstens 1 uur per dag bewoog. Pardon?? Vet stom!
Nou vraag ik je, wat is nu het doel van deze enquête? Weer even met een belerend vingertje zwaaien? Laat mij op een willekeurige afdeling van de GGD 5 mensen zien die daadwerkelijk aan die vereiste voldoen! Ik geloof er niks van.

Maar goed, laat het los Tikkie, laat het los. Ik neem m’n 4e kopje koffie, na een dagje feest, waarbij ik op een barbecue 3 stukken vlees, frietjes en wit stokbrood heb gegeten, minstens 5 verschillende soorten alcohol in veel te grote mate heb gedronken, in een semi-rokerige ruimte. Ik doe ’s wild en schud m’n haar los, ik geniet.

Tikkie Tikkie