(Ver)slingeren(d) – MPM

Ik ben verslingerd aan de krant, maar dat weet u inmiddels wel. Ik put daar altijd wel onderwerpen uit voor een column vooral als je meerdere dagen achter elkaar tegenstrijdige berichtjes leest.

‘Fietsende Nederlander leeft half jaar langer’. Een berichtje op de pagina binnenlands nieuws want onderzoekers van onze eigen Universiteit Utrecht hebben dit ontdekt. Op basis van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder zo’n 50.000 Nederlanders hebben zij becijferd dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur; één op één dus, een prima score. Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets en dan kom je, met enig rekenwerk, voor Nederlanders uit op ongeveer een half jaar langer leven. Hoera, een vrolijke binnenkomer op een regenachtige dag.

Een dag later echter, zelfde krant, zelfde pagina binnenland, het bericht dat de overheidsambitie om het aantal ernstig verkeersgewonden drastisch te laten dalen de komende jaren onhaalbaar is. Belangrijkste oorzaak: de snelle groei van het aantal (oudere) fietsers wat vooraf niet is voorzien. Baf, daar gaat je vrolijkheid. Is er een gezonde manier ontdekt om langer te blijven leven, heb je meer kans om daarbij ernstig gewond te raken.

Maar je moet wel wat aan beweging doen want als je thuis blijft zitten achter de geraniums en voor de televisie verkort dat je leven (zelfde krant, een dag later, zelfde pagina binnenland).

Zo wordt je in 3 dagen tijd heen en weer geslingerd tussen vrolijk en somber, jezelf tegelijk de vraag stellend: wat is wijsheid? Toch je fiets pakken met het risico dat je dan juist een half jaar korter leeft omdat je van je sokken wordt gereden of maar lekker binnen blijven zitten met de zekerheid dat je korter leeft?

Of een manier bedenken om het beste uit alle drie de onderzoeken te halen! Sterker nog, hoef je zelf niet te doen, die is al bedacht door de onderzoekers van onderzoek nummer 3, namelijk al bewegend televisie kijken. Hé, zou die ooit in een aanbieding gekochte hometrainer nog op zolder staan? Gaan we daar toch lekker op fietsen. Maar…. tellen die kilometers eigenlijk wel mee om langer te blijven leven?

Tja, daar rept het krantenartikeltje niet van. Misschien is het daarvoor wel te klein, misschien is het ook niet onderzocht. Daarnaast begin je je te realiseren dat niemand van te voren weet hoe oud ie wordt, dus hoe bepaal je dan of je een half jaar langer geleefd hebt? Trappen dus maar op die hometrainer met de televisie aan en uitzicht op de geraniums. Kom op, we gaan voor langer leven. En reken er maar op dat we er oud mee worden want met zo’n hometrainer slinger je per slot van rekening niet over de weg.

Komt die op zolder rondslingerende aanbieding toch nog een keer van pas.

MPM.