Verslag dorpsfeesten 23, 24 en 25 september 2021

Dik twee jaar nadat we voor de laatste keer onze driedaagse dorpsfeesten konden vieren, was het dan eindelijk zover om het draaiboek (dat ook al 2 jaar op de plank lag) tot uitvoering te brengen. Langzaam zag je in de voorbereidende week dat steeds meer dorpsbewoners het dorpsfeest gevoel kregen. Straten werden namelijk versierd, vrijwilligers hielpen met de voorbereidingen bij het dorpshuis, de zweefmolen begon met opbouwen en in verschillende straten stonden de straatgroepsapps roodgloeiend om de deelnames aan de activiteiten te bespreken. Ysbrechtum kwam steeds meer in de feeststemming!

Op donderdagavond, 23 september, startten dan de daadwerkelijke dorpsfeesten met een loopgroepenoptocht door de straten van Ysbrechtum. Wat zaten hier mooie creaties tussen! Van Nonnen tot Willem van Oranje, alles kwam voorbij. De jury kwam uiteindelijk met de definitieve beoordeling dat de Worpstrjitte met de formule 1, de meest creatieve vertaling van het thema TIJD had. De rest van de avond verliep rustig met voldoende gezelligheid, drankjes en de eerste rondjes in de zweefmolen. Een goede
opwarmer voor de tweede dag van de dorpsfeesten.
Klik hier voor alle foto’s van de donderdag.

Deze tweede dag begon met de spelletjes voor de basisschoolkinderen. De basisschoolspelletjes commissie had weer een leuk parcours uitgezet met verschillende onderdelen waar behendigheid, snelheid en water belangrijk waren. Na deze spellen hadden de kinderen wel wat drinken en een ijsje verdiend. Ook was er deze ochtend weer een mooie voorstelling van InkiPinki voor de allerkleinste kinderen en gingen ook de Jeu de Boulers traditiegetrouw de onderlinge strijd aan. Hoe dat ging kunt u hier bekijken. Uiteraard was er ook weer een mogelijkheid om te genieten van de lekkerste dorpsfeesten oliebollen.
Om 13.00 uur gingen jong en oud kaatsen tijdens de kraker van het jaar: ‘de kermispartij’. Nadat de kaatsers klaar waren met kaatsen stond er krachtvoer, een stamppot buffet, op hun te wachten. Helaas moeten we ons nog houden aan bepaalde Coronamaatregelen waardoor we zowel vrijdagavond als zaterdag avond hebben gewerkt met ‘het testen voor toegang’. Iedereen met een geldige QR-code kon samen met Sander Metz tot 00.00 zijn of haar beste dansmoves laten zien. Het was een Feestje met een hoofdletter F.
Alle foto’s van de vrijdag zijn hier te bewonderen.

Zaterdagmiddag was het weer tijd voor de 5-kamp, dé strijd tussen de straten van Ysbrechtum. De spelletjescommissie had weer mooie spelletjes bedacht waarmee de straten fel tegen elkaar konden strijden. Er werd namelijk volop geschoten met de pijl en boog, gelasergamed, spijkerbroek hangen en bubbel voetbal, wat voor veel hilarische momenten zorgde. Ook een rode draad spel was weer aanwezig, waar behendigheid en snelheid een grote rol speelden.
Het laatste spel was het zak slaan boven een groot bassin met koud water, maar dat deerde de stoere straatbewoners niet. Ze sloegen er rustig op los en vielen met veel plezier in het koude water! Respect voor iedereen die aan alle spelletjes heeft meegedaan, wat bij sommigen wel voor wat blauwe plekken heeft gezorgd! Dank aan de spelletjescommissie die alles bedacht, heeft klaargezet en opgebouwd. Het is toch altijd weer een hele klus om alles te organiseren en te bedenken.

Nadat de spelletjes waren afgelopen, werd er volop gebruik gemaakt van de snackwagen die inmiddels op het dorpshuisplein stond. Het dorpshuis ging voor heel even dicht zodat iedereen zich kon voorbereiden op de quiz die ’s avonds in het dorpshuis plaatsvond. Dit jaar was het namelijk zo dat de straat die het beroemde bordje ‘sterkste en slimste straat van Ysbrechtum’ in ontvangst mocht nemen, niet alleen goed moest presteren op de 5 kamp. Ook een goede prestatie bij de quiz was enorm belangrijk en telde mee in de algehele puntentelling.

De drie dames, Anniegriet, Dineke en Nynke hadden een perfecte quiz gemaakt en waren prachtig verkleed de quiz aan het presenteren. Tijdens de quiz waren er verschillende onderdelen zoals liedjes afzingen en ‘raad de prijs’ met Johannes Greidanus. Hij had een kar vol met artikelen waar een bepaalde prijs aan was gekoppeld. De straat moest raden of de daadwerkelijke winkelprijs hoger of lager was. Ook was er een spel met de lopende band. Aan de straten werd gevraagd om alle producten die zichtbaar waren te onthouden. Een spel voor dorpsbewoners met een goed geheugen!
Het waren allemaal ontzettend leuke spellen van vroeger en er werd volop gestreden.

Het bordje met de welbekende tekst werd uiteindelijk gewonnen door de Keet! De 2de prijs was voor Schoonoord/Epemawei/Tsjerkepaed 1 en de gedeelde 3de prijs was voor de Hascarstrjitte en Schoonoord/Epemawei/Tsjerkepaed 2. Na deze spannende quiz werden de dorpsfeesten onder begeleiding van Weima en van de Werf feestelijk afgesloten.
De foto’s van de feestelijke zaterdag zitten achter deze link

Wij, als bestuur van het VVV, willen alle vrijwilligers ontzettend bedanken voor de hulp tijdens deze dagen. Zonder jullie waren deze dorpsfeesten niet mogelijk! DANK, DANK, DANK!

Hopelijk kunnen we volgend jaar zonder beperkende Coronamaatregelen een nog groter feest maken!
VVV