vernieuwing.nl – Tikkie tikkie

Deze week had ik een introductiecursus Office365 van Microsoft. Gewoon om bij te blijven en te zien of dat ook een goede vernieuwing is voor onze organisatie. Ik kreeg deze cursus in Purmerend bij een bedrijf met ’s werelds meest ongelukkig gekozen naam: IS (kort voor Interned Services). Het werd een belevenis. Ik werd opgewacht door een gastheer met trendy baard, in een überhip gebouw met veel beton, onafgewerkte plafonds en glas.

Na het voorstelrondje, kreeg ik al een donkerbruin vermoeden dat ik wat uit de toon viel tussen de IT-ondernemers, filmmakers en een aantal gebruikers die het programma al hadden aangeschaft en toch wel benieuwd waren wat het allemaal kon. De trendy-baardman begon zijn presentatie. Met mijn concentratie in de hoogste stand, kon ik 80-90% van zijn tekst volgen. Pittig, maar zijn collega zou straks van alles laten zien, waardoor het allemaal duidelijk zou worden.

Na ruim een uur hield hij eindelijk zijn mond en nam zijn collega, de nerd, het over. Uit de introductie begreep ik dat Nerd expert op zijn gebied was en zijn hele werkzame leven vulde met het geven van adviezen en dit soort cursussen. Ik twijfel nog steeds of Nerd nu Nederlands of Engels was. hij was in ieder geval niet te volgen. Na een minuut of 10 begon deze column zich in mijn hoofd te vormen en moest ik moeite doen om niet te lachen als hij weer iets bijzonders zei. Het werd voor mij een absurde presentatie van onbegrijpelijke taal en falende techniek, slecht voorbereide demo-versies en knikkende medecursisten.

  • Voor je overgaat tot adoptie (van het programma kennelijk) moet je een governanceplan maken. (tuuuurlijk)
  • Je kunt de tags inserten in je document (spreek uit als dok-joe-munt)
  • Het whitepaper over de virtual academy kun je viewen vanaf de tenant. Ik share dat zo wel even met jullie. Weet iedereen wat een tenant is? Godzijdank waren er meer die geen idee hadden: het is een soort van container in de cloud waar al jouw data worden opgeslagen.
  • Je schijnt informatie te kunnen downdrillen als je die eenmaal vanuit je exceldok-joe-munt in dit wonderprogramma hebt gecopypaste. En als je dit programma dan fullsuite afneemt, nou dan schijn je ook iets heel bijzonders te kunnen doen.

Alsof deze informatie geen verwarring genoeg gaf, was het voorbeeld programma niet goed gevuld, waardoor de helft van de voorbeelden werd gevolgd door kreten als ‘in dit geval zit er niks in… eh… even kijken of het misschien hierin zit… ook niet, hmmmm… en ‘normaal zitten er wel meer dok-joe-munts in, maar ….’

Tot overmaat van ramp was er een hele trage internetverbinding. Ik vroeg nog of dit een kenmerk van het programma was waar we rekening mee moesten houden, maar toen werd mij het beeld van de timmerman voorgehouden, die overal zijn zaakjes voor elkaar heeft, behalve in zijn eigen huis. Zo was het dus ook met het internetbedrijf, ze ‘knepen’ bewust de gastverbinding wat af, anders zou iedereen hier maar filmpjes downloaden.

In grote verwarring stapte ik weer in de auto en naarmate de weg rustiger werd richting de afsluitdijk, werd mijn hoofd gelukkig ook weer wat overzichtelijk. Het was mij duidelijk wat ik moest adviseren voor mijn werk: we gaan gewoon een goed governanceplan voor adoptie van de fullsuite version downdrillen met whitepapers en virtual academies en als we het dan nog niet snappen, dan huren we een paar hippe gasten uit die ons via skype4business vanuit hun betonlook offices virtueel begeleiden door de cloud.

Lang leve de vernieuwing.nl

Tikkie tikkie