Verleidelijk bedonderd

De dagelijkse boodschappen: voor de één de ultieme vrijetijdsbesteding, voor de ander een bezigheid die hoog in de ergernis-top-drie staat. Allereerst al de vraag wat er gegeten gaat worden, dan de lange rij voor de kassa en ook nog de verleiding van alle aanbiedingen. Je kunt dat laatste wel wat makkelijker maken door thuis al een boodschappenlijstje te maken, maar toch… toch… komt u meestal met meer thuis dan op uw briefje staat. Soms iets heel noodzakelijks wat je vergeten was op te schrijven maar meestal iets lekkers voor de gezelligheid of omdat iets toch in de aanbieding is of iets om je jengelend kind stil mee te krijgen. Verleidingen waarover je je bij thuiskomst vaak bedonderd voelt.

Want dat kunnen ze goed, die slimme supermarktjongens, inspelen op emotioneel of impulsief koopgedrag. Dit doen ze onder andere door je uit je ritme van lopen te krijgen door producten (al dan niet aanbiedingen) op onverwachte plaatsen te zetten, brood-, kook- en bloemengeuren te verspreiden en snoep bij de kassa te zetten. Trucjes waar we allemaal een hekel aan hebben maar waar we ook allemaal op gezette tijden intuinen. Vooral als het buiten koud is (en jij dus ook) of als je tegen etenstijd boodschappen gaat doen, je verheugt op die leuke zwijmelfilm vanavond op de televisie of inderdaad je kind. Alleen, hoe kun je je hiertegen wapenen?

Wel, daar hebben diezelfde slimme supermarktjongens wat op bedacht. ‘Stuur uw boodschappenlijstje naar ons en wij brengen de boodschappen bij u thuis, desnoods tot in de keuken’. Eureka en voor u twee vliegen in één klap. U doet boodschappen (lees: mailt het boodschappenlijstje) wanneer het u uitkomt en u komt niet in de verleiding om impulsaankopen te doen zodat u ook nog geld overhoudt.

Toch blijf ik het vreemd vinden. We worden wekelijks bestookt met folders met de meest mooie aanbiedingen om ons naar de winkel te lokken en tegelijk zeggen ze dat ze wel voor ons boodschappen willen doen én bezorgen. Zou dit laatste nu echt meer opleveren dan ons in de winkel te krijgen zodat we ook emo-aankopen doen? Ik heb er een hard hoofd in maar heb ook niet gestudeerd voor slimme supermarktbaas.

Laten we dus maar geen slapende honden wakker maken en op z’n tijd gewoon genieten van het laten doen en bezorgen van de boodschappen. Gemak dient de mens. En heeft u ’s avonds toch trek in een lekker stukje kaas op een toostje, dan is Sneek gezegend met een supermarkt die tot 22.00 uur open is. Maar… pas juist dan op voor het bedonderende verleidingsduiveltje!

MPM.