Verkeer(d) – Tikkie tikkie

Medio augustus zie je ze weer, de banners van Veilig Verkeer Nederland: “Wij gaan weer naar school”. Zou het helpen? Net als die elektrische borden “u rijdt te snel”, die bij sommige mensen eerder de reactie lijkt op te roepen “moet jij eens opletten hoe hard ik kan”.

Iedere ochtend ga ik op de fiets naar mijn werk, net als de meeste schoolkinderen. In Ysbrechtum is er jaren geleden voor gekozen geen apart fietspad meer aan te leggen, maar de laatste halve meter van de rijbaan mooi rood te schilderen, voor de fietsers. Prachtig. Het idee erachter is dat automobilisten hierdoor wat langzamer gaan rijden, de meeste mensen willen liever geen fietsers op de motorkap.

Shared space noemen ze dat. Dit principe kun je ook veel verder doorvoeren. De rotonde op de Prins Hendrikkade is daar een mooi voorbeeld van. Er staan zo weinig mogelijk borden en strepen op de weg en geen aparte voorzieningen voor fietsers en voetgangers. De onduidelijkheid zou automobilisten dwingen langzamer te rijden en beter uit te kijken. Als ik in de auto zit, snap ik dat inderdaad en werkt het aardig, maar op de fiets voel ik me vaak vogelvrij verklaard. En als voetganger oversteken daar? Liever niet!
Als je er even over nadenkt is het een rare theoretische kronkel: (het leven van) fietsers en voetgangers inzetten om automobilisten voorzichtiger te laten rijden.

Maar goed, shared space, Schoonoord, iedere ochtend… Er is mij wat opgevallen: ’s Middags als ik naar huis fiets, maakt niet uit hoe laat, dan gaat het meestal prima, maar ‘ s ochtends lijkt iedereen haast te hebben en rijdt het gros er veel te hard. Als je zo graag naar je werk wilt, waarom vertrek je dan niet wat eerder van huis? Of komt het omdat de kinderen eerst naar school moeten worden gebracht? De meesten hoeven niet meer helemaal tot in de klas gebracht te worden, hoor? Zeker niet als ze al in groep 4, 5,6,7 of 8 zitten. Het 30km bord lijkt vergeten, blik op oneindig en gaan!
Bah! Mijn 12-jarige brugpieper en misschien ook die van u, fietsen daar ook hoor!!

En dan onze nieuwe weggebruikers. De tijd van scooters en Honda MT is voorbij. Je moet toch op zijn minst in een halve trekker, brommobiel of iets naar de Friese Poort, anders hoor je er niet bij! Minivrachtwagens knetteren bij ons vol gas over de drempel, hoe hoger hoe mooier. En bent u die omgebouwde Audi A4 station met de rood/oranje driehoek al eens tegen gekomen? Je hoort zijn lekke uitlaat al van verre aankomen. Gelukkig maar, want hij rijdt veel te hard! Achterlijke idioten! Sorry dat ik het zeg.

Gelukkig hebben we nu een werkgroep verkeer in Ysbrechtum. Ik hoop dat het wat ‘opsmyt’.
Zou het niet leuk zijn om hier en daar wat verrassingsdrempels in te bouwen, die dan net als in Leeuwarden bij de busbaan omhoog komen zetten? Of klinkers in de weg? Of toch weer een apart fietspad misschien? Misschien heeft u nog een fantastisch idee? Maak ons blij!!

Tikkie tikkie