Verdiend – MPM

Als ik deze column schrijf zitten we in de tweede volle week van september 2016. En wat voor week. Zon, zon, zon en hoge temperaturen. Zomerse temperaturen. En daarmee wordt september steeds meer een échte zomermaand. Niet alleen voor het gevoel maar de harde cijfers tonen het ook aan. In de huidige eeuw hebben we al 13 septembermaanden gehad die meer zonuren hadden dan het gemiddelde van 138. En ook warmer waren. September 2016 ligt met een gemiddelde van 17,5 graad liefst 3 graden boven het gemiddelde van de septembermaanden. Naast dat dit het leven fleuriger maakt, krijgen we er ook meer energie van. Tevens is het ook nog eens een leuke economische instrooier: de bootjesverhuur, de buitenzwembaden, de terraseigenaren en de barbecue-slagers zijn maar enkelen die zo nog een paar extra euro’s mee kunnen pakken.

Edoch, de grootste bofkonten zijn wij. Maar ja, dat hebben we ook zelf gedaan. Voorzichtig wordt er namelijk gezegd dat die zomerse septembermaanden komen doordat de luchtvervuiling veel minder is geworden wat betekent minder wolken. Loon naar werken dus. Ja ja, u ook; iedere bijdrage, hoe klein ook, is er een. En dus hebben we zo’n mooie september gewoon verdiend. Met veel gratis vitamine D van de zon zodat we klaar zijn voor de winter.

En dan bedoel ik niet die kwakkelwinters van de laatste jaren maar een winter met stevige vorst. Heldere vriesluchten ook zonder wolken. Gezond voor mens en natuur. De natuur kan dan mooi zijn natuurlijke gang gaan met het schiften van schadelijke insecten en de mens door lekker buiten te zijn. Wandelen, hardlopen en natuurlijk schaatsen. De ijzers onderbinden en de Friese vaarten en meren over. Hebben we wel verdiend na jaren kunstijsbaan. Misschien ook weer eens ‘dé tocht der tochten’?

Kom op natuur, gun ons dat weer eens. Wij helpen jou, wij verdienen het dan ook om er iets voor terug te krijgen. Schonere lucht in ruil voor septemberzon en winterijs. Prima deal lijkt mij. En die paar wolken die af en toe langskomen en waar een beetje neerslag uit valt? Ach, dat houdt ons alert om vooral niet terug te vallen in oude gewoontes. Al het goede in het leven moet je nu eenmaal verdienen.

MPM.