Vasten op Vlieland

Vorige keer schreef ik over de voordelen van vasten.
Om zelf te ervaren wat een tijdje niet eten met je doet, besloot ik om mij een paar dagen terug te trekken in een tentje op een Waddeneiland. Zonder ontbijt stapte ik op de Veerboot. Ik had mij voorgenomen om echt niets te eten, en voornamelijk water te drinken.
Op de boot was daar al de eerste uitdaging: ik kocht een flesje water en een verse muntthee en liep met mijn rammelende maag langs de gevulde koeken en de taartjes. Slik.
Vol goede moed stapte ik van boord en fietste naar de camping, waar ik na een uitgebreide verkenningstocht door de duinen, met al wat slappe kuitjes, terecht kwam op een mooi duintopje. Mijn campingbuurman merkte terloops op, dat ik er misschien goed aan deed, om wat houten haringen te gebruiken. Dit ter harte genomen stond mijn tentje even later dapper in de frisse oostenbries.
Traveling light is een stuk makkelijker als je niet eet: geen bestek, geen kookgerei, pannensets enz.
En zeeën van tijd over zonder de noodzaak van boodschappen doen, koken, afwassen of uit eten gaan. Genoeg tijd over dus om mij hongerig en alleen te voelen, en mij bewust te zijn van de hoofdpijn, die vast door caffeine-onthouding of ontgifting veroorzaakt werd.
Na twee dagen maakte de hoofdpijn en de honger plaats voor een gevoel van vrijheid en verlichting. Hooguit ietsje zwakker liep ik vrolijk over het strand en het deed mij niets, dat andere mensen uitgebreid aan de kipsaté met friet zaten op het terras.
Het weer was inmiddels veranderd, en toen ik op een nacht in mijn tentje lag en het tentdoek bij elke windvlaag plat over mijn gezicht lag, maar wel bleef staan dankzij de houten haringen, besloot ik in het donker te verkassen naar een meer beschut plekje. Mijn oude èn nieuwe buren keken vreemd op de volgende morgen!
Eten boeide me steeds minder, hoewel ik wel merkte, dat mijn spierkracht na een dag of vier, vijf begon af te nemen.
Na zes dagen stond ik thuis op de weegschaal: vijf kilo eraf. Heel geleidelijk begon ik weer met eten: één rozijn voelde al als een halve maaltijd. Ik voelde me verlicht, schoon, helder en energiek.
Mooi experiment! Voor herhaling vatbaar en zeker aan te raden.
Fijne vakantie iedereen!Vasten