Zij vast, het zit vast, er is vast ….

Gisteren in de imposante Van Nelle Fabriek in Rotterdam naar medisch congres geweest: Arts en Voeding. Dit congres werd voor de 6e keer georganiseerd en kent ieder jaar een ander thema.

Thema van dit jaar: Leefstijl op Recept.
Rondkijkend in de zaal, gevuld met zo’n 600 belangstellenden, viel mij op, dat er opvallend veel uiterst slanke vrouwelijke artsen rondliepen in strakke designjurkjes, in combinatie met of hoge pumps of sneakers. Alsof zij allemaal al lang weten hoe je het best met voeding kunt omgaan, zelf in ieder geval het goede voorbeeld lijken te willen geven aan hun patiënten, en die, ondanks hun drukke en verantwoordelijke bezigheden toch allemaal de tijd vinden, om drie keer per week naar de sportschool te gaan en enkel verantwoorde gerechten op tafel te zetten.
Waar het in eerdere edities ging om (dierlijk) vet en suiker als slechteriken, was dit jaar ‘vasten’ HOT. En dan niet vasten zoals tijdens de Ramadan gebruikelijk is, want dat is eigenlijk meer een verplaatsing van het tijdstip waarop je eet, maar echt een tijdje (hoelang precies is nog niet goed uitgezocht bij mensen, alleen bij muizen) niet of nauwelijks voeding tot je nemen. Ook weer niet zo extreem als de ‘breatharians’ doen, deze week negatief in het nieuws vanwege het overlijden van een van hun aanhangers. Deze mensen beweren, dat voedsel, en misschien zelfs water, niet nodig zijn om het lichaam te onderhouden; men zou zich uitsluitend kunnen voeden met ‘prana’ (de levenskracht uit het Hindoeïsme), terwijl sommigen ook beweren, dat het zonlicht of astraal licht voldoende is.

Wat dan wel? Intermitterend vasten is goed, laten we zeggen elke paar maanden gewoon een aantal dagen heel weinig of niet eten. Dit heeft als gunstig resultaat, dat de grote voedselverwerkingsfabriek die het lichaam is, de gelegenheid krijgt om te herstellen. Alles wat je eet, elke maaltijd, kun je behalve als een bron van energie en nutriënten, ook beschouwen als een aanval op ons organisme. Tijdens een periode van vasten kunnen organen en immuunsysteem herstellen, kan het lichaam zich ontdoen van allerlei toxinen en afgewerkt materiaal. Direct nam ik me voor om de komende week in retraite te gaan en mij in een tentje op een eiland over te geven aan VASTEN. Alleen maar water drinken, misschien af en toe een zuurkool- of bietensapje. Dan eens kijken, hoe veel tijd je dagelijks overhoudt, omdat je geen boodschappen hoeft te doen, niet hoeft te koken, niet hoeft af te wassen…. WoW. Eens zien, hoe ik er na zo’n week aan toe ben! Behalve aan vasten werd er ook veel aandacht besteed aan hoe je leefstijlverbeteringen in de spreekkamer aan de orde kunt laten komen: stressreductie, goed slapen, voldoende beweging… Hier zie ik een mooie rol weggelegd voor artsen in de toekomst. Bewustwording is hierbij het codewoord. En het zou mooi zijn als VWS gezondheid, en niet ziekte in een business model centraal zou stellen… Dan gaan de hazen heel anders lopen in het zorglandschap.