Van zooi naar zilver – Weest wel juh…die Sneeker!

Ik ben best wel een verzamelaar of moet ik zeggen een sneuper? Ik mag namelijk graag door een doos oude rommel speuren, en kan menig uurtje kwijt op markten en/of braderieën. De tegenwoordig zo veel voorkomende eurowinkels kan ik dan ook maar heel moeilijk links laten liggen.

En dan hebben we natuurlijk nog de winkelketen waar niemand omheen kan, u weet wel de
A.C tion! Heerlijk neuzen, sneupen en je voor de zoveelste keer afvragen hoe zoveel leuks gemaakt kan worden voor zo weinig!

Op het grote internet heb ik dus ook een enorm zwak voor marktplaats. Ik heb door de jaren heen ook heel veel eigen spullen erop te koop gezet en vrijwel altijd vond ik er al snel een nieuwe eigenaar voor mijn spullen.

Wat me met name op die laatste plaats steeds vaker opvalt is de terugkeer van bepaalde items die vroeger door iedereen werden afgedaan en de toenmalige kliko als laatste rustplaats kregen toegewezen.

Ik heb wel eens gehoord dat in ons leven veel dingen vaker dan eens gebeuren ikzelf heb inderdaad al eens vaker een economische crisis beleefd. Die kwamen als een golf met een vaste interval voorbij. Zo dus blijkbaar ook zaken als kleuren, mode etc. Eens was oranje en chocolade bruin erg in. En ineens werd dat weer door iedereen gehaat. Broeken met nauwe pijpen wisselden met die met wijde pijpen.

Op marktplaats is dit ook heel mooi zichtbaar. Ineens komen daarop weer gebruiksartikelen in de kleur fel rood, oranje of groen voorbij. Het grappige hierbij is dat een gewone bureaulamp in de kleur wit of zwart voor enkele euro’s van eigenaar kan wisselen. En dezelfde in de jaren 80 bij de Hema aangeschafte bureaulamp in het fel oranje ineens vele tientallen euro’s waard blijkt!

Daarbij zijn soms zelfs de Hema items veranderd in merknamen die de verzamelaar en kenner tot de verbeelding spreken. Hema is dan al snel Hela….al staat er dan vaak wel een vraagteken achter.

En het stalen bureau waar menig knie aan kapot is gestoten en menig rug bij het verplaatsen ervan is verrekt blijkt ineens een Gispen exemplaar te zijn. Ook hier vaak met een vraagteken. De vroeger veel voorkomende radio cassette recorder met twee luidsprekers heeft vaak de transformatie tot Ghettoblaster doorstaan wat natuurlijk de waarde enorm heeft verhoogt.

Zo zie je dat je door de jaren heen ineens van zooi naar zilver kunt gaan. Jammer dat ik nu net mijn hele zolder heb geleegd. Veel ervan heeft de kringloop winkel opgehaald. Ik ben benieuwd welke upgrade de spullen zullen doorstaan. Ik gok op kreten als “zeldzaam”, “vintage” en de oude bureaustoel die hernia stimulerende eigenschappen had zie ik graag terugkomen als Gispen?

Veel sneup- en verzamelplezier!

Weest wel juh…die Sneeker!