Van Sint naar Santa

Als ik van het station naar mijn werk loop dan voert de kortste weg door een winkelstraat. Bij het naderen van de decembermaand viel het mij op dat meerdere winkels al gehuld waren in kerstuitrusting terwijl de goede Sint zijn verjaardag nog moest vieren. Zelfs geen verstopt Pietje in een kerstboom, nee, ze slaan Sinterklaas gewoon over. Waar is de tijd gebleven dat winkeliers op 5 december ’s avonds als een gek de etalage omtoverde in kersttooi? Ik weet dat tijden veranderen maar het schiep en schept nog steeds wel duidelijkheid voor de allerjongste gelovigen. En welke oudere wil niet graag van Sinterklaas een surprise krijgen met een alles-zeggend-gedicht zonder al in kerstsfeer te zijn?

Wordt het nu de trend om langzaam maar zeker Sinterklaas uit Nederland te verbannen? Pessimisten geven het Sinterklaasfeest nog een jaar of tien voordat Santa Claus het definitief overneemt. Maar als ik op Wikipedia lees dat de oorsprong van Santa Claus vermoedelijk ligt in onder andere de Nederlandse Sinterklaas, dan begrijp ik het niet meer. Kijken we zo naar Amerika op dat wij ons op meerdere vlakken laten beïnvloeden? Taal, gewoonten, Black Friday en straks ook ‘Dag Sinterklaasje – Santa Clausje kom maar binnen met wie dan ook maar’?

Jammer, zo wordt er weer een traditie om zeep geholpen. En nogmaals, ik weet dat je je ogen niet moet sluiten voor ontwikkelingen maar ik vind wel dat tradities gekoesterd moeten worden. Anders lever je steeds meer in en voor je het weet ben je je eigen identiteit kwijt. En probeer die dan maar weer terug te krijgen. Want, wat weg is, is weg en komt vaak niet meer terug. Over vier of vijf generaties als de hang naar vroeger komt zullen ze het vast wel even proberen maar ik ben bang dat Sinterklaas dan alleen nog maar blijft bestaan in een museum.

Nee, winkeliers, (groot)grutters en alle anderen die ons voorzien van materiële al dan niet dagelijkse zaken, dit is geen goede ontwikkeling. Net als pepernoten in augustus, niet doen. We drinken per slot van rekening ook geen glühwein in hartje zomer. Alles op z’n tijd, dat maakt het voor iedereen het duidelijkst en geeft het meeste houvast in ons toch al jachtige bestaan. Maar vooral, wees trots op wat je hebt en behoudt dit.

Van Sint naar Santa, ik weet dat ik het in mijn eentje niet kan tegenhouden. Toch probeer ik ‘Merry Christmas’ zolang mogelijk buiten de deur te houden en wens u dan ook gewoon fijne kerstdagen.

MPM.