Hetzelfde trainingspak – Weest wel juh… Die Sneeker

Heel lang geleden bestond het niet. Pas in de jaren toen de economie enorm was gegroeid ontstond het. Tegenwoordig vinden we het heel gewoon en eigenlijk hebben we het allemaal op onze eigen manier ook echt nodig.

De een omdat hij of zij het vreselijk druk heeft en gewoon even de stress moet mijden. De ander omdat het lichaam het niet langer aaneengesloten vol zou houden.
U heeft het vast al geraden waar ik het over heb, vakantie!

De manier waarop we onze vakantie doorbrengen schuilt naar mijn mening in onze jeugd. Als je vroeger met je ouders met de boot wegging is het varen en het verblijf op een boot je hoogstwaarschijnlijk bijgebleven als een prachtige herinnering die je in later jaren zal proberen te herhalen.

Zaten je ouders altijd op een camping of trokken ze rond met een tent dan zal het beladen van de auto met of zonder vouwwagen je waarschijnlijk ook nu nog bezig houden in de zomermaanden.

Bij ons thuis was het vroeger in de vakantie periode geen camperen of varen. Nee mijn ouders waren zogenaamde dagjes mensen. Zonnige zomerdagen starten met een vast ritueel waardoor ik nog op bed liggende meteen wist dat we die dag weg gingen.

Het jammerende geluid van de elektrische koffiebonen molen klonk elke ochtend maar door de tijdsduur die hij achter elkaar jammerde wist ik het verschil tussen een ochtend bakkie of een dikke thermoskan vol meteen te herkennen.

De dagjes weg bestonden uit een enorm gevarieerd geheel. Een museum, een pretpark, zeeschepen kijken in de havens of een bijzondere stad met net die dag een markt kwamen voor. En ja later toen mijn ouders zelf niet meer zo graag onderweg waren nam ik het stokje over en bracht hun naar mooie plekken in eigen land voorzien van een thermoskan koffie, een tas met broodjes en andere lekkere dingen.

Op weg terug naar huis was het zoeken naar een slagerij vast prik, moeder kocht lekkere worst die vader in de auto met zijn zakmes veranderde in mooie gelijke plakjes. Bij mooi weer was een ijsje natuurlijk de afsluiter van de dag.

Nu zoveel jaren later voegen ikzelf en mijn vrouw die met kamperen is groot geworden de herinneringen samen. We zijn een paar jaar terug gaan reizen van trekkershut naar trekkershut. Op die manier voeg je dagjes uit samen met het overnachten op een camping waar jezelf voor je potje moet zorgen prachtig samen.

Dit jaar hebben we een pracht mix weten te maken, ook nu dagjes weg, met uitjes naar evenementen in steden binnen Nederland. Nu voorzien van een fietsdrager op de auto waardoor heel handig het centrum van de steden kan worden vermeden door net buiten de stad op de fiets te stappen.

Heerlijke tochten op de fiets door het bos en over de heide. Een dagje varen vanaf de eilanden, een museumbezoek enz. Wat hebben we heerlijk genoten! Zalig op een bankje genieten in de zon, koffie met taart op een terras. Op meest uiteenlopende plekken heerlijk een hapje eten. En ja, ook de thermoskan met koffie is mee gegaan op een paar uitjes. De vakantie vloog voorbij!
Volgend jaar weer? Wie weet, we plannen niet maar zien tegen die tijd wel waar we uitkomen of welk plan ons dan past.

En wie weet staan we over een jaar of tien weer ergens geparkeerd, halen we twee identieke fietsen van de drager, en ritsen we ons zelf in een zelfde trainingspak! Dit jaar hebben we daar vaak om moeten lachen, tegen die tijd zullen we vast enorm genieten als we weer in een zonnetje zitten met een bakkie koffie uit de thermoskan!

Geniet van de vakantieherinneringen!

Weest wel juh…die Sneeker!