Toekomst – MPM

Enige jaren geleden toen de kaatsclub uit hetzelfde dorp als deze website foto’s van hun kaatspartijen op de website zette, stond er onder iedere foto een tekst. Een heidens karwei en degene die die teksten bedacht moest een behoorlijk grote duim hebben. Oh ja, en een portie humor, want de foto’s waren niet alleen ter lering maar ook zeker ter vermaak. Zoals ik al zei, een beste klus waarmee ze, ondanks de grote waardering, dan ook is gestopt.

Hier moest ik aan denken toen ik laatst een artikel las dat onderzoekers van Google een algoritme hebben ontwikkeld dat afbeeldingen interpreteert en beschrijft. Simpel gezegd: de computer ziet een foto en vertelt wat er op staat. Voor de mens is dit inderdaad simpel maar voor een computer niet. Maar de eerste programma’s zijn geschreven en de resultaten zijn hoopvol. De onderzoekers zien nu al veel toekomstmogelijkheden zoals voor mensen met een slecht zicht; een gesproken tekst bij de foto is dan nog maar relatief simpel. Een prachtige ontwikkeling voor toekomstige toepassingen waar men nu nog niet eens aan denkt. En ik nog niet aan wil denken!

Want hoe lang zal het duren voor de computer niet alleen een beschrijving maakt maar gelijk een leuk verhaal? Van zo’n 400 à 500 woorden? Inderdaad, een grootte van een column. Misschien is op termijn een foto niet eens meer nodig. Je tikt een paar trefwoorden in en hup, met één druk op de knop is er een column. En bevalt ie niet, gewoon deleten, nieuwe woorden invullen en druk op de knop. Ik moet er niet aan denken. Weg eigen interpretaties, ideeën en meningen van een columnist. Nee, het wordt dan een column met iedere keer een zelfde soort verhaal omdat een computer nu eenmaal niet out-of-the-box kan denken.

Gelukkig ligt het schema voor de columnisten van deze site al vast voor de komende zes weken. Dat is geen verre toekomst, hoor ik u al zeggen. En dat klopt. Maar toekomstig genoeg om te weten wanneer er weer een volgende pennenvrucht van ons verwacht wordt. En ik zeg bewust geen computervrucht al schrijven we tegenwoordig wel met zo’n ding. Nee, volgens de definitie is voor een pennenvrucht een “iemand” nodig die het verhaal heeft bedacht en opgeschreven. Zolang column en pennenvrucht dus hand in hand gaan blijft er een schrijverstoekomst voor ons. En kan ik mij beter druk gaan maken over een onderwerp voor de volgende keer.

MPM.