Stom! – Eefje

Graag wil ik even terugkomen op de column van collega Tikkie tikkie van vorige week. Prachtig omschreven en heel terecht. Super, super jammer dat ‘Alles kin’ toch niet kon. Super jammer en ook wel een beetje stom. We willen toch de leefbaarheid in ons dorp behouden. Daar hoort vermaak en vertier ook bij. En als er dan een club mensen is die het wil organiseren en er tijd en moeite en geld in steekt, dan vind ik het zeker jammer maar ook wel een beetje verdrietig én stom dat het niet door kan gaan door te weinig deelname.

Of wil alleen die groep organiserende mensen de ‘reuring’, het vertier, het sporten en alle andere activiteiten behouden in ons dorp? Dan is het snel gedaan met de zogenaamde leefbaarheid in ons fijne dorp.
Nu viel mijn oog deze week weer op iets in deze trant. En dat vond ik ook stom. En ik werd er boos over. Maar ik weet eigenlijk niet op wie ik boos moet zijn. Ik zal het uitleggen. Aan de doorgaande weg in het dorp staan reclameborden. Hele grote. En op dat ene bord hangen nu twee posters met de aankondiging van ‘In Leafde’. Het toneelstuk van Tryater wat bijna in première gaat.

Maar wat schetste mijn verbazing? Onderaan in het vak bij de datum en tijd en plaats staat niet dat we welkom zijn op 30 oktober in ons dorpshuis, maar hier worden de data en tijden vermeld dat het stuk in het theater in Sneek gespeeld wordt.
Als ik klompen droeg waren ze spontaan gebroken. En gelukkig draag ik meestal een jurk of rok want mijn broek was er ook bij afgezakt. STOM!

Ja: STOM! Dat vond ik ervan. Ik was verbaasd en boos. Maar op wie moet ik nu eigenlijk boos worden? Wie hangt die reclameborden op? Of wie geeft daar toestemming voor? En wie bepaalt wat waar komt te hangen? Komt dat vanuit de gemeente? Dat zou toch niet stroken met hun kernenbeleid. Want daarin omschrijven ze toch duidelijk dat ze streven naar leefbaarheid in de kernen en dorpen. Dan moeten ze geen reclame (laten) maken voor een toneelstuk in Sneek wat 3 weken later in ons eigen dorp te zien is.
Kunnen we hier niet iets aan doen? Of ik? En is dat dat mijn taak als inwoner van Ysbrechtum, of moet Doarpsrounte de gemeente hierover aan de tand voelen? Of heb ik ’t mis en kan de gemeente hier ook niks aan doen? Moeten we ons melden bij een andere particuliere partij?

Misschien denkt u wel; nou die Eefje maakt zich ook maar snel boos. Nou dat mag u denken. Maar de leefbaarheid in Ysbrechtum gaat me aan het hart. Net als bij Tikkie tikkie. En bij heel veel andere mee-organiserende en actieve mensen. Dus laten we allemaal alsjeblieft gezellig op 30 oktober naar Tryater gaan kijken. Gewoon in Ysbrechtum, gezellig in ons dorpshuis. En iedereen is welkom. Ook niet-Ysbrechtumers, en nieuwe inwoners ook. Ik ga!

En….. ik hoop toch stiekem dat iemand het durft en doet. Gewoon een stuk papier met de tijden en data van Tryater in Ysbrechtum er over heen plakken op dat reclamebord. Zou ik wel kunnen waarderen.

Eefje!