Simmer yn Fryslân

En wat voor één! Al sinds de meivakantie is het weer hier prachtig.
Menig zonzoekende senior kwam in Zuid-Frankrijk bedrogen uit. Gewoon in ons koude kikkerlandje moet je zijn, want dat is veranderd van een plat polderlandschapje in een bijna mediterraan gebied. Ik zie het kaatsveld steeds geler worden, op het Finneveld zijn indrukwekkende scheuren zichtbaar en het Epemabos ligt vol met gevallen blaadjes. ’t Is een kwestie van tijd voor de eerste palmbomen in het Tammingalân zullen groeien. 
Ik smacht ’s middags naar een siesta. ’s Ochtends ook al eigenlijk en ’s avonds niet op bed te branden. Zelfs mijn tempo heeft zich al helemaal aangepast aan Simmer yn la Frise!

Prachtig weer voor alle evenementen organisaties. Kulturele Haadsted had het niet beter kunnen bedenken.
Voor boeren is dit weer niet best natuurlijk. De natuur staat op z’n kop. Het gras groeit niet meer, er hoeft niet gemaaid te worden, de oogst dreigt te mislukken. De zorgen zijn groot.

Waterleveranciers maken zich ook zorgen. Ze roepen op om zuinig aan te doen met kraanwater. Ze zijn bang dat er bruine drap uit de leidingen komt of de druk wegvalt.
Tja, dat vinden we lastig. Wat is dat dan, zuinig doen met water. Niet meer tuin sproeien, je auto wassen, zwembadjes vullen. Zeker niet tijdens piekmomenten, als ook overal de vaatwassers draaien en de kinderen in bad moeten. Sommige mensen leven altijd zo en kunnen zich anno 2018 niet voorstellen dat iemand anders dát zuinig noemt. Anderen doen net of deze ‘regels’ niet voor hen gelden en zetten de sproeier rustig de halve dag op hun, toch al niet al te bijzonder groene, tuin.
Tja, ik wil ook graag dat mijn nieuwe boompjes hun eerste zomer overleven en geef ze toch ook om de dag een flinke plens water, compleet met schuldgevoel.
Ondertussen maar verder prakkiseren over de vakantie. Gaan we naar ’t noorden? ’t Zuiden? Of blijven we hier. Als het mooie weer nu maar niet op is.

Het RIVM activeert het nationale Hitteplan. Een plan met heule goeie tips:

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die wel genoeg bescherming biedt tegen de zon
  • Zoek de schaduw op
  • Span je ’s middags niet te veel in
  • Houd je woning koel
  • Smeer je in met zonnebrandcrème
  • Let goed op mensen die zorg nodig hebben: de chronisch zieken, ouderen en mensen met overgewicht.

Het KNMI wil niet achterblijven en kondigt Code GEEL af. Mensen moeten inspanningen in de middag beperken en nog een aantal inkoppertjes.

Waar we ons al niet druk om kunnen maken. … Simmer yn Fryslân
Tikkie tikkie