Nee, dit nieuwe fenomeen heeft niets met romantiek te maken of met vakantie. Wel met een vorm van winkelen. Het gaat nl. om mensen die gratis willen trouwen in een gemeentehuis waarbij het niet uitmaakt waar. Gewoon ergens in een gemeentehuis in een spreekkamer, geen toespraak van de ambtenaar, niet meer mensen erbij dan het trouwpaar en 2 getuigen, handtekeningen zetten en weer wegwezen. Om zo officieel in de echt verbonden te worden. Enig nadeel: er zijn maar beperkte tijden dat dit kan.
Nu denkt u vast dat velen daar niet aan moeten denken. Nou, daar vergist u zich in. Gemiddeld wordt 1 op de 3 huwelijken zo gesloten. Logisch dat de druk dan zo groot wordt dat er lange wachtlijsten ontstaan. Daarom bieden verschillende gemeentes, naast het gratis huwelijk, ook een budgethuwelijk, ook wel baliehuwelijk genoemd, aan. Zo’n jawoord aan de balie kost slechts 150 euro. Daarvoor ben je dan wettelijk een paar en op een door jouw uitgekozen tijdstip mits het binnen kantoortijd valt. Maar, geen toespraak, geen muziek, geen uitwisseling van ringen, alleen ‘ja’ zeggen, handtekeningen zetten zodat in 10 minuten de eeuwige trouw is bezegeld.
Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk ook om. Niet vreemd dus dat steeds meer stellen het zonde van het geld vinden om daarvoor de kas van de gemeente te gaan spekken middels een uitgebreide ceremonie. Ook al kunnen ze het best betalen. Nee, ze steken dit geld liever in het huwelijksfeest of de huwelijksreis.
Maar nu die trouwtoeristen. Die hebben dus zelfs die 150 euro er niet voor over en gaan shoppen bij andere gemeenten. Kijken waar gratis getrouwd kan worden én op korte termijn. Wettelijk mag dit; je hoeft tegenwoordig niet meer te trouwen in de gemeente van een van beide partners. Tja, als je dan toch niks met je eigen gemeente hebt……
Kun je zulke trouwtoeristen herkennen? Ik betwijfel het. Het kan net zo goed het in een goed pak gestoken stel zijn als het stel in spijkerbroek en slobbertrui. Als u echter een stel in korte broek en op teenslippers het gemeentehuis ziet binnenlopen dan denk ik niet dat die gaan trouwen. Alhoewel dat natuurlijk wel het uiterste van goedkoop is.
Shoppen dus. Ook voor het sluiten van een huwelijk. En het loont blijkbaar. Net als bijvoorbeeld shoppen wat velen doen aan het eind van het jaar voor een goedkopere energieleverancier. Al lijkt het daar gratis maar is het vaak net niet. Dit in tegenstelling tot trouwshoppen. Wel zou het mooi zijn als zo’n gratis burgerlijke verandering slechts eenmalig is. Want shoppende scheidingstoeristen daar zit geen gemeente op te wachten.
MPM.