Schrikkelen – MPM

2016 is tot nu toe al een lang jaar en wordt nog langer. Eén seconde om precies te zijn. 2016 is nl. een dubbelschrikkeljaar. Niet alleen kregen we er in februari een schrikkeldag bij, in december krijgen we ook nog een schrikkelseconde. Met dank aan….. Ja, aan wie eigenlijk. De natuur met haar zonomwentelingen ten opzichte van de aarde of de mens die meent dat alles in hokjes gezet moet worden en dus de klok heeft uitgevonden. Welke met dank aan de steeds geavanceerdere techniek steeds nauwkeuriger wordt maar daardoor ook steeds meer moeite heeft met microafwijkingen vanuit de natuur en dus computergestuurde systemen gaat platleggen. Het bekende kip en ei verhaal dus.

Ik ga u niet vermoeien met achtergronden zoals tropisch jaar, gregoriaanse kalender en atoomklokken. Als u dit interessant vindt kunt u altijd even google-en en krijgt u de wereld aan informatie op uw scherm. Ook over wetenschappelijk onderbouwde voor- en tegenstand van de schrikkelseconde. Waar in de ene wetenschap een schrikkelseconde welkom is voor het exact houden van de “echte” aardse tijd vindt een andere wetenschap zo’n extra seconde maar lastig vanwege problemen met computers en GPS-systemen. Die wil het liever opsparen tot bijvoorbeeld een schrikkeluur. Hier worden hele conferenties over gehouden maar men durft (nog) geen besluit te nemen.

Nou, dat opsparen hoeft van mij niet. We zijn weliswaar een spaarzaam volkje dat gek is op zegels, koffiepunten en dergelijke, maar ik wil wel graag zoveel mogelijk meemaken in mijn tijd op deze aardbol, dus reik mij alle extra tijd maar direct uit. En al helemaal als alles, behalve de natuur, daarmee geholpen is.

Want dat vind ik het meest verbazingwekkende: de natuur die zich niet laat sturen. De mens probeert zoveel mogelijk onder controle te krijgen en dat lukt hem/haar ook aardig. Behalve als het op de natuur aankomt; die heeft eigen wetten en laat zich niet sturen. En al helemaal niet door de mens. En dus moet die zich maar aanpassen.

Een voordeel hiervan is wel dat we dit jaar op oudjaarsavond iets unieks op de klok krijgen te zien: het cijfer 60. Al is het maar voor één seconde. Snel kijken dus en genieten van een heerlijk lang 2016. En de champagne die u om vijf voor twaalf al ingeschonken heeft? Die blijft wel koel in die extra seconde. Daarin is de mens de natuur wel te snel af.

MPM.