Schouderklopje voor onszelf

Als we binnenkort slachtoffer worden van een stroomstoring dan hoeven we niet gelijk meer te denken aan een kabel die kapot getrokken is. Of een technische duif die een transformatorhuisje ingevlogen is en een schakelaar omgezet heeft. Of…… noem maar iets dat tot nu toe als oorzaak gemeld werd.

Nee, in de huidige tijd kan de oorzaak zomaar zijn dat er dan teveel stroom wordt teruggeleverd aan Liander, de netbeheerder die het energienetwerk in onze regio beheert. Ja, u leest het goed, wij leveren dan teveel stroom aan onze stroomleverancier. Door de vele zonnepanelen die de afgelopen jaren geplaatst zijn. Ongetwijfeld met dank aan de subsidies die hiervoor verstrekt werden en die ervoor moesten zorgen, en dit dus ook uitstekend deden, dat er veel zonnepanelen aangeschaft werden zodat de BV Nederland steeds zelfvoorzienender wordt.

Succes alom dus! Nou, alom? Mooi vind ik ze niet en die grote oppervlaktes zonnepanelen al helemaal niet. Daarnaast vind ik dat laatste zonde van het areaal grond die ze innemen, ik zie daar liever landbouw. Maar afgezien van dat esthetische aspect, succes dus. Zo groot zelfs dat er storingen van kunnen komen. Liander zal dus aanpassingen moeten doen aan hun stations en dat kan nog wel drie jaar duren voordat dat gerealiseerd is. Tenminste, als er geen tijdrovende planologische procedures nodig zijn. Daarnaast moeten ze nog over voldoende technische mensen kunnen beschikken. Alleen momenteel al hebben ze voor 300 nieuwe technici plaats. Lijkt mij vlot opgelost: werkelozen met een technische achtergrond aannemen en zelf opleiden. Win-win dus.

Een groter probleem lijkt mij echter om ons, de terugleveranciers, in die tijd enthousiast te houden. Want om het enthousiasme van nu na een tijdje van stilstand weer terug te krijgen, is meestal een bereklus. Nog afgezien van het feit dat dat weer veel geld (lees: subsidies) kost. Daarnaast gaan de ontwikkelingen voor zelfvoorzienendheid ook door dus misschien hebben we over 3 jaar wel iets veel lucratievers dan terugleverstroom via zonnepanelen.

Maar goed, voorlopig staat de zonnestroomminnende Nederlander dus voor. En verdient daar best een schouderklopje voor. Vlot op een nieuwe ontwikkeling inspringen, de oer-Nederlandse handelsmentaliteit en (hopelijk) ook een beetje een idealistische denkwijze maakt dat we dat wel verdienen.

Maar wat zouden we graag een schouderklopje weg willen geven. Dat wil zeggen, nu en niet over 3 jaar pas. Want stel dat het echt zolang gaat duren dan hebben we de gewonnen zonnestroom waarschijnlijk hard nodig om ons zelf weer op te laden.

MPM.