Rûntepetear – Tikkie Tikkie

Heeft u het al gelezen? Het verslag van de leuke bijeenkomst in het dorpshuis op 8 maart? Ik was er bij en het thema houd me nog steeds wel bezig. Ook in ons “goed geïntegreerde” gezin hebben we het er regelmatig over. Van een groot aantal verenigingen en instanties is een van ons lid, aanwezig, in het bestuur, etc.

Vooraf had ik me al goed voorbereid. Wat voor nieuwigheden kunnen we bedenken. Wat doen andere dorpshuizen? Heeft alleen Ysbrechtum teruglopende ledenaantallen binnen verenigingen? Als het gaat om dat laatste: nee! Daar heeft het hele land last van. Het vinden van nieuwe (actieve) leden, bestuurders en financiële stromen is overal een probleem.

Maar goed, zo zaten we dus op 8 maart in een zeer goed gevulde kleine zaal, met een goed voorbereid bestuur, die aan de hand van leuke werkvormen, de vraag beantwoord probeerden te krijgen: “doet het dorpshuis iets niet goed, of zitten verenigingen in een dip”?

Het goede nieuws is dat iedereen blij is met het dorpshuis, met de vrijwilligers en de mogelijkheden. Tuurlijk, de temperatuur geeft hier en daar een uitdaging, het sanitair mag wat frisser en ook buitenom moet nog wat gebeuren. Geen schokkende dingen, deze punten stonden allemaal al bij de het bestuur op de planning voor de nabije toekomst.

Dan zit het blijkbaar toch in de verenigingen. Daar zijn we die avond niet heel uitgebreid op in gegaan. Vanuit een aantal verenigingen was de oproep ‘als we nu wat minder vaak iets organiseren, maar àls we dan iets organiseren, laten we het dan goed doen (meer kwaliteit en minder kwantiteit)’ of ‘misschien kunnen we de standaard verplichtingen als ledenvergaderingen van verschillende verenigingen in 1 grote feestelijke avond stoppen’.

Ik zag nog niet veel bewegingen tussen de verenigingen op deze avond. Ook binnen verenigingen zie ik niet heel veel bewegingen. Als je dan een dip in ledenaantal constateert, ben je dan als vereniging en bestuur bereid daar ook actief iets aan te doen?

De toneelvereniging benoemde hoe een relatief snelle actie, nl. het langs de deuren gaan bij nieuwe inwoners, in pak ‘m beet 3 uurtjes tijd, 11 nieuwe donateurs heeft opgeleverd. Dat heb ik andere verenigingen nog niet zien doen.

Zijn verenigingen niet stiekem ook wel blij met de mensen die ze op dit moment hebben? Willen ze wel allemaal nieuwe aanwas? Stel dat op de biljartclub ineens 8 nieuwe leden met een keu binnen komen wandelen op dinsdagavond. Stel dat een 6-tal vrouwen ineens op maandag ook wil komen darten? Wanneer heeft Yduna voor het laatst een wervende oproep voor nieuwe Ysbrechtumer dansers gedaan? Of ’t Brechtakkoard? Wil die wel een stel jongelui erbij die dan Beyoncé willen zingen? Ik vraag het me af.
Tegelijkertijd begrijp ik dat ook volkomen, want hoewel ik best zou willen zingen, denk ik niet dat ik me thuis voel binnen het Brechtakkoard. En zo zal dat ook voor veel andere clubs en mensen gelden.

Mijn pleidooi was dan ook om te kijken of je nieuwe activiteiten kunt ontplooien. Organiseer vanuit een commissie van de dorpshuis stichting evt. in samenwerking met de bestaande verenigingen wat nieuwe activiteiten en kijk of er voldoende animo voor is om het bij een vereniging onder te brengen of een nieuwe vereniging te laten ontstaan. Bijvoorbeeld een kookclub, een fotocursus, wandelclub, popkoor, boekenclub, brei/knutselclub, bridgen, ik noem maar wat.

Ik hoop dat er naar wordt gekeken door de stichting, die een vervolg beloofde. Vanuit de verenigingen zag je niet zoveel beweging en ook Doarpsrounte stelde zich wat passief op.

Ik vrees dat initiatieven voor verandering en samenwerking vanuit het dorpshuis moeten komen. Je kunt je afvragen of het dorpshuisbestuur deze klus op zich hoort te nemen en heb ook wel begrip voor de wat aarzelende houding die ze op 8 maart op dit vlak liet zien. Toch hoop ik wel dat ze de handschoen oppakt, omdat ze hiermee een belangrijke rol kunnen vervullen in onze Mienskip. Het zal ook helpen dat het bestuur hiermee eerder zal bereiken wat ze graag wil: meer omzet in de kassa.

Persoonlijk ben ik niet zo van het rondvragen met een enquête over wat de wensen en behoeften zijn in het dorp. Het kost veel tijd en energie en het levert vaak op, wat je van te voren al dacht. Stop die tijd en energie in het proberen van nieuwe dingen.
Maar dit is mijn mening.

Tikkie Tikkie