Reactie Toneeluitvoering ’t Is Sa’t falt

’t is sa it falt

Klik hier voor de foto’s

Het is zoals het valt,  is volgens mij een redelijke vertaling van ’t is sa it falt. Als enthousiaste fan van ons Ysbrechtumer toneel club heb ik de naam van de vereniging nooit goed begrepen.

Ook niet toen ik het voorrecht had om drie keer een rol te krijgen in drie achtereenvolgende jaren. Ook niet toen ik het 18 jaar geleden toen we in Ysbrechtum kwamen wonen aan Wil vroeg, en tenslotte is zij een echte stamboek Friezin. (Een Friese boeren dochter).
Nu, daar is dan sinds gisteren een eind aan gekomen!

Het is, zoals het bij je naar binnen valt! En de laatste eenakter  “Werom”  viel binnen. Wat een fantastisch spel van Jeltsje en Jinke Zondervan en van Fred Sterk. Om letterlijk stil van te worden, zelfs nu weer, terwijl ik dit stukje  wat ik op verzoek van mijn buurvrouw Renske Bles schrijf. En wellicht had ik het ook geschreven als ze er niet om hadden gevraagd.

Het begon met het stuk “spoken bestaan niet”, leuk onderhoudend en met een leuk plot. Daarna “vriendendienst”,  goed gespeeld en ook hier weer een verrassend plot. Een groot compliment voor de regisseur Jan Eekma, er zat geen enkele “zwakke broeder” tussen, bij alle spelers een hoog niveau! Het geluid en ook het licht en de keuze van de muziek was goed. Het decor tenslotte in 1 woord prima erg leuk, geen klemmende of klappende deuren. Het boekje, de poster de grime, Ysbrechtum wees trots op al je verenigingen maar zeker op deze.

En de volgende dag bij het ontbijt,  hadden Wil en ik het er weer over, dan is het dus echt binnen gevallen.

‘T is (maar) sa ’t falt.

Tijn van Beek

ToneelToneel

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto’s.