Rages

Er is een nieuwe rage en ik wist het niet eens. Het zijn de Spinners. Ik heb geen idee wat je er mee moet maar het is een hype. Er gebeuren al ongelukken mee, ze zitten al vast in het haar en ouders slaan elkaar de hersens in bij de speelgoedwinkel, in de angst niet een te kunnen bemachtigen voor hun kroost. Vroeger sloegen kinderen elkaar de hersens in om iets felbegeerds te bemachtigen maar dat hoeft niet meer, dat doen de ouders wel voor hun schatjes. Die liggen ondertussen thuis verveeld op hun telefoon te zoeken naar alweer een nieuwere rage. Daarom zijn rages ook heel snel voorbij tegenwoordig. Je hoeft niet te sparen of voor buurvrouw een karweitje te doen. Nee, je ouders springen snel op de fiets om het te halen. Jammer, het zou zo leuk zijn als een rage es wat langer duurde. Zoals bijvoorbeeld de bingo. De bingo? Jaa, da’s ook een rage. Als je het tenminste Glamour Bingo noemt. Anders is het gewoon bingo en geen rage maar gewoon een suf spel. Nee, het moet Glamour Bingo heten, dan willen ineens alle glamoureuze, hippe mensen er heen. Je kunt dan bijna geen kaartjes meer kopen zo hip is het. Je krijgt een glaasje bubbels en je wint dan glamourachtige prijzen, zoals schoonheidsartikelen of een welnessweekend en zo word je dan nog mooier en hipper. Bij gewone bingo (moet ook uitgesproken met een gewone g en niet met een harde g) win je een pak koffie of een plant. Daar wil je niet gezien worden. Het gaat om de benadering. Hoe zet je het in de markt. Er was ook een dorp waar ik door heen reed deze week waar ze ook de klepel hadden horen luiden. Op een bord stond “Dames Bingo”. Het stond er heel trots, zo van: kijk ons eens hip wezen. Maar het was natuurlijk harstikke fout. Het moet echt Glamour Bingo wezen. Dames bingo dat doet vrezen voor handdoeken die je kunt winnen en een pakje panties, so not hip!!

Nee, da’s het rare met rages en hypes. Het komt erg precies. Het ene wordt een rage, het andere niet. Flippo’s bijvoorbeeld. Platte dingetjes. Meer niet. Maar de jeugd sloeg elkaar de tent uit om de flippo’s te bemachtigen. De Hoelahoep, ik had er vroeger ook een. Voor gespaard en de vriend van m’n zus reed met me naar Looper. Om ‘m te halen. Mijn moeder had waarschijnlijk geen tijd. Ouders deden vroeger niet aan rages. Iedereen had een hoelahoep. Ik was denk ik weer de laatste. Zoals ik al zei deden mijn ouders niet aan rages. De Rubik kubus heb ik dan ook nooit gehad. Geeft niks want ik kan het ook niet. Ik raak na één vlak al in de war en heb er het inzicht niet voor.
Het valt me wel op dat de meest geslaagde rages dus een buitenlandse, bij voorkeur Engelse naam hebben. Dus daarom zijn ook de Spinner, de hoelahoep en de Glamourbingo enorm hip en happening. Of geweest. En daarom is de gebreide sok, de zichzelfvullendeafwaskwast en appel ook nooit een hype geworden. De schapenkaas die Johannes verkoopt, daar zullen de kinderen echt niet voor achter de dranghekken gaan staan. Tenzij…hij het Sheepscheese gaat noemen.
Dan gaat de jeugd, oh nee sorry gaan de ouders massaal in de rij staan voor zo’n hip pakje Sheepcheese. Verkoop je er nog wat roggebread bij, want dat hoort zo bij rages, er komen altijd uitbreidingen op de markt die je ook moet hebben. Ideetje Johannes?

Die&Die