Raar… – Die & Die

We hebben de laatste weken van het jaar gehad en naast terugblikken en voornemen heb ik mij in die laatste weken ook bezig gehouden met verbazen. Ik heb mij verbaasd over de immense hoeveelheid reclamespots en folders van ziektekostenverzekeraars. Het begon ongeveer in november en ik dacht nog: goh wat goed, ik zal mij er ook eens in verdiepen. En ja hoor, ik kon een ander pakket kiezen wat voordeliger was, en was dus buitengewoon tevreden met mijzelf en bedankte de verzekeraar voor de tip. Ik kreeg in de dagen en weken daarna af en toe een envelop door de bus van andere verzekeraars. Bijvoorbeeld van Promovendum, de verzekeraar voor hoger opgeleiden. Wat, u begrijpt mij niet? Promovendum, de verzekeraar voor hoger opgeleiden zeg ik. Dat begrijpt u niet? Nou als je hoger opgeleid bent dan loop je andere risico’s dan wanneer je lager opgeleid bent (denk ik). Als je hoger opgeleid bent struikel je bijvoorbeeld over een stapel boeken of heb je sneller een bril nodig. Als je hoger opgeleid bent dan ben je sneller verkouden en loop je minder risico op sportblessures. U vindt dat onzin.. ja, ik eigenlijk ook maar ja, ik bedenk ook maar wat. Bovendien heb ik en veter- en een typediploma dus met dat hoger opgeleid valt het ook wel wat mee. Ik was wel vereerd en misschien is dat hun marketingtruc. Dat die verzekering eigenlijk gewoon voor iedereen is maar dat ze roepen dat ie voor hoger opgeleiden is zodat je bij bent dat je bij die club mag horen. Je laat dan je lidmaatschapspasje duidelijk in je beurs zitten of laat het af en toe vallen. Ja, dat zal het zijn! Enfin, dat waren dus de schriftelijke aanbiedingen van zorgverzekeraars.
Maar ook de televisie- en radiospots vlogen mij om de oren. En ik werd er steeds geïrriteerder van. En ik begon mij ook steeds meer af te vragen waar dat geld voor al die spots vandaan kwam. Je gaat es wat tellen en zo zag ik bepaalde reclames op een avond wel 8 of 9 keer voorbij komen. Met mijn boerenverstand ga ik dan altijd rekenen en ik was verbijsterd. Een reclamespot op tv. uitzenden kost al gauw 10 tot 20.000 euro per keer. Per keer! En elke keer als ik die jongen weer zie die z’n nek omdraait, de luiaards van HoyHoy, Valerio & de bolletjestrui en de man met de Ohra-app gaat mijn calculator weer optellen. Jemig. En dan nog de zogenaamde ‘onafhankelijke’ vergelijkingssites. Waar halen die het geld vandaan om zulke dure reclames te maken. Dat kan toch niet als je onafhankelijk bent? Deze week kwam ik het op Twitter tegen: het antwoord. Het blijkt dat bijvoorbeeld CZ verzekeringen, de grootste zorgverzekeraar in 2013 185 miljoen uitgaf aan reclame en marketing. Let wel, in 2013! Weer es even rekenen: € 100,– premie per maand, 12 maanden is € 1200,– per klant. Dan zijn er dus 106.666 klanten het reclamebudget moeten betalen…..En maar hopen dat die niet ziek worden..

Pfft, het duizelt mij een beetje.
En ik vind het vooral erg raar. Dat daar zo verschrikkelijk veel geld aan wordt uitgegeven. Dat geld wat niet wordt uitgegeven aan noodzakelijke medische hulp. Geld wat niet wordt uitgegeven aan streekziekenhuizen of aan anticonceptievergoeding. Niet aan medicijnen voor onbekende ziektes en niet aan hulp voor ouderen die uit het ziekenhuis komen en hun buren dan maar om hulp moeten vragen. Geld wat niet kan worden uitgegeven aan psychologische hulp als het leven je steeds streng aanpakt en je het niet meer ziet zitten. Geld wat niet wordt besteed aan plastische chirurgie voor die mevrouw die 123 kilo is afgevallen en graag van haar overtollige huid af wil.
Nee, dat geld wordt gepompt in nutteloze spotjes en grappig bedoelde reclames…Raar…

Die&Die