Plastic voornemen – MPM

2016, een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe voornemens. Heeft u al zich al een goed voornemen voorgenomen? Meer sporten? Een ietsiepietsie-meer gewicht verliezen? Of nog beter omgaan met de wereld om ons heen?

Met die laatste staat u in ieder geval niet alleen. Wij zijn er namelijk met z´n allen inmiddels wel van overtuigd dat er teveel zwerfvuil op straat en in zee belandt zoals plastic en dan met name plastic tassen. De Europese Unie heeft nu een daad gesteld door haar lidstaten per 1 januari jl. te verplichten het gebruik hiervan te verminderen. En Nederland zal Nederland niet zijn als zij niet een drastische maatregel heeft genomen: gratis plastic tassen gewoon verbieden. Als de consument toch per se een plastic tas wil, betaalt die er maar voor. Richtprijs: €0,25. Jawel, een heel kwartje waar niemand echter de verantwoording voor durft te nemen want er staat geen naam bij zoals vroeger bij het kwartje van Kok.

Zal het helpen? Het is nu nog nieuw dus leuk en slechts weinigen zullen dan ook een plastic tasje kopen. Maar wat gebeurt er als er eind januari nog snel voor zes uur boodschappen gedaan moet worden met een dreinend kind in de kinderwagen en buiten valt natte sneeuw? Dan kan zo’n kwartje voor een plastic tas je niet bommen en helemaal niet de gedachte om dat ding nog eens te gaan gebruiken.

En die flinterdunne plastic flutterzakjes die je wel mag gebruiken voor het inpakken van onverpakte groenten zoals sperziebonen? Ja sperziebonen, die volgens mij prima in een papieren zak kunnen die weer in de oudpapiercontainer gegooid kan worden.

En al die folders die je geseald in de bus krijgt? En de periodieken waar je op geabonneerd bent met glanzend plastic erom heen? Voorverpakt fruit, koekjes en snoepwaren? Ook dit plastic kan net zo makkelijk in het milieu terecht komen als een plastic tas, misschien nog wel makkelijker want waait makkelijk weg vanwege geen gewicht.

Het zal mij dus benieuwen hoe de Nederlander met die nieuwe regel omgaat. En vooral of het Europese Unie-breed helpt. December maar even afwachten als de statistieken van het afgelopen jaar ons weer om de oren vliegen. Waarmee wij, burgers, weer op de vingers getikt worden omdat we af en toe even vergeten dat we voornemens hadden.

En de overheid? Wordt die ook op de vingers getikt als een nieuwe verordening toch niet het gewenste effect blijkt te hebben of te veel uitzonderingen heeft om werkzaam te zijn? Of blijft dat een voornemen?

MPM.