Oude reclame – Weest wel juh…die Sneeker!

Kort geleden was er op de radio een spot te horen over een expositie van oude reclame. Spotjes en slogans van jaren geleden met het bijbehorende beeldmateriaal uitgestald in een bekend Nederlands museum.

De voor de huidige begrippen zo simpele uitingen roepen bij velen van ons wellicht mooie herinneringen op, reclame was simpel, kort en vertelde in Jip en Janneke taal wat het product kon of waar het goed voor zou zijn.

Vroeger waren sommige productnamen een samenstelling van meerdere woorden die als je ze kende heel goed het product omschreven. In mijn geboortestad Sneek had een bekende pepermuntfabriek de klinkende naam “King”.

De naam was samengesteld uit de eerste letter van ieder woord uit de zin,
“Kwaliteit In Niets Geëvenaard” en dat vertelde voor die tijd zonder opsmuk dat het product het beste was wat je kon kopen.

Ook het bekende merk kruipolie had een dergelijk verhaal waaruit de naam is ontleent. Imal stond (en staat) voor “Ik Maak Alles Los”. Prachtig! de eenvoud vertelde het hele verhaal!

Ik hoorde de eerder genoemde radio spot toen we op een dag bij het zo bekende woon warenhuis in Groningen de auto parkeerden. Ik las de letters met de reclamegedachte in het hoofd en begon te fantaseren….IKEA…

Naar ons eigen voornemen van die dag zouden de letters kunnen staan voor Ik Kijk Echt Alleen ! Maar goed, eenmaal binnen, dan is je kar al weer snel gevuld met van alles en nog wat! Mijn zus kocht er vroeger heel vaak kleine meubelstukken, of een leuke stoel. Aan mij bij thuiskomst de eer om het verhaal in elkaar te zetten.

Tegenwoordig is de passing goed….maar toen…brrrrr. Zouden de letters dan staan voor Is Kwaliteit Een Aandachtspunt? En zou het bestuur van Ikea daar naar geluisterd hebben? Ik weet het niet, hoe je het ook wend of keert, de winkels zijn een groot succes.

Onze kar werd langzaam aan voller en na een bezoekje aan het restaurant voor een heerlijk bakje koffie was het tijd om de laatste dingen te gaan halen uit het magazijn. De looproute gaat dan langs de echte koopjes naar het eindpunt, de kassa! En hoeveel er ook zijn, bij elke staat een rij met mensen.

En als ik dan de karren vol met spullen voorbij zie trekken dan kom ik uiteindelijk tot inzicht waar de naam wel voor moet staan. Ik Koop Echt Alles! Heerlijk!!…het past…het is simpel….en nog waar ook! Zo is reclame bedoeld! Dus als u de volgende keer van huis gaat met de gedachte Ik Kijk Echt Alleen…vergeet het…de kar wordt voller en voller…en nu weet u waarom!

Weest wel juh…die Sneeker!