Op tijd – Weest wel juh… die Sneeker

Ik weet niet hoe u bent opgevoed als het gaat over het begrip tijd. Ikzelf heb altijd meegekregen dat het geheim van op tijd komen schuilt in het feit van op tijd vertrekken. Soms overdreven als de eindbestemming onbekend was en je misschien wel moest zoeken. Zeker in die gevallen was een uurtje eerder weg geen ongewone actie.

Zelfs als alles dan tegenzat was je nog steeds op tijd! Heel simpel maar o zo doeltreffend. Blijkbaar is dat recept geen gewoonte meer. Nog veel gekker is het feit dat tegenwoordig bij de douane of bij de paspoort controle een startschot wordt gegeven wat ik niet kan horen….daar zal de leeftijd en het afnemende gehoor wel schuld aan zijn denk ik.

Op reis naar een buitenlandse bestemming krijg ik een soort van vakantie- of reiskriebel, een onbestemd gevoel, en een licht gevoel van spanning. Dat zal vast voor alle andere reizigers niet anders zijn. Tot aan Schiphol was het prettig al was het heel erg vroeg. Eenmaal in de vertrekhallen aangekomen neemt het vakantiegevoel het over. Geweldig! Duizenden mensen op weg naar verre oorden.
De eerste stap is veelal het inchecken en meteen daarna volgt de simpele paspoortcontrole bij de douane. En dan zoals gezegd volgt het voor mij onhoorbare startschot. Mensen vertrekken alsof ze door de duvel achterna gezeten worden richting het volgende station van de douane. Overal om me heen zie ik mensen rennen.

Bij de koffercontrole en het tegenwoordig ingevoerde fouilleren en scannen zie ik de hardlopers weer staan. Vol ongeduld, boze blikken en lelijke woorden over het ongeplande oponthoud rollen door de lucht. Eenmaal door de controle heen wordt de wedstrijd hervat!
Op Schiphol zijn de afstanden tot aan de buitenste gates best groot dus ruimte zat voor de renners! Ze worden op de voet gevolgd door de rammelende wielen van hun trouwe reisbagage. Dit tafereel aanschouwend denk ik deze mensen zullen wel te laat zijn. Bij mijn gate aangekomen schiet ik in de lach…want de nog na hijgende renners staan in dezelfde rij als ikzelf!

Nou ja….een vergissing?? Niet goed naar de tijd gekeken?? Nee hoor, want zodra de deur opengaat begint het van voren af aan. Geen geduld…als eerste door de deur willen en…RENNEN naar het vliegtuig! Beste mensen, ook voor u is een stoel gereserveerd!
Eenmaal in het vliegtuig aangekomen gaat het ongeduld gewoon verder want men is in de haast vergeten welke stoel men heeft. De medewerkers van de vliegmaatschappij geven aanwijzingen, maar oeps…we hebben de koffer al in een verkeerd vak gemikt. Dus tegen de richting in terug en de koffer halen.
Eenmaal in de lucht moeten de renners wel een flesje drinken bestellen het rennen maakt dorstig nietwaar? Vlak voor de landing nog even naar het toilet om het drinken te deponeren, dat lucht lekker op. Het vliegtuig staat nog maar net stil of de renners hebben de bagagebak al open en staan met de koffer in de hand klaar om uit te stappen. En eenmaal buiten….u raadt het al…RENNEN!!

Het lijkt wel alsof mensen de gewoontes welke op de snelweg worden gehanteerd ook zonder vervoer hebben overgenomen. Begrippen als bumper (of koffer) kleven, rechts inhalen, te hard rijden en andere asociale gebruiken hebben hun weg gevonden naar de voetgangers.
Beste reizigers vertrek gewoon eerder! Ontspan en geniet van de reis. En als je graag gas wilt geven of wilt jakkeren en jagen ga dan racen op een circuit of koop een paar fijne hardloopschoenen en leef u uit in het park!
Net als in het verkeer levert een uur veel te hard rijden slecht één of twee minuten winst op….tegenover een uur te hoog risico!

Veel reisplezier, maar vooral GENIETEN!!

Weest wel juh…die Sneeker !