Op en top vrouw – Eefje

Op en top vrouw zijn is niet niks tegenwoordig. Daar komt veel meer bij kijken dan menig man zich eigenlijk kan voorstellen. De vrouw anno 2014 is ambitieus, werkt hard voor haar geld, is de beste huisvrouw die je je maar kan wensen, is creatief met koken en leuke uitjes, is slim, heeft een druk sociaal bestaan en ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit.
Ze verdient het om af en toe even echt in de watten te worden gelegd en tijd aan zich zelf te besteden.

Ik hoor het u denken: Dit is toch geen tekst á la Eefje? Hoe verzint ze dit nu weer?
Klopt hoor. Bovenstaande heb ik niet zelf bedacht. Ik heb het overgenomen uit de krant van afgelopen week. Ik zag een advertentie voor de beurs ‘Op en top vrouw’ in Leeuwarden begin maart.
En ik dacht bij de eerste blik op die advertentie echt nog dat ik daar misschien wel een kijkje kon gaan nemen. Gezellig met wat vriendinnen. Zijn we er mooi eens even uit. Maar ja.
Toen las ik de eerste alinea van het artikeltje bij de advertentie. Bovenstaande tekst dus.
En ik was direct vastbesloten dat ik zeker niet naar die beurs wil.

Want waarom moet er direct een soort van verontschuldiging of motivatie boven in de tekst richting de mannen dat het zeker nog niet mee valt om ‘op en top’ vrouw te zijn?
Moet dat echt eerst voor we überhaupt richting de beurs kunnen gaan? En wat is dat dan eigenlijk: een op en top vrouw? Kan iemand me dat vertellen?
En ambitieus. Ik ken juist zoveel vrouwen die de laatste tijd een stapje minder doen.
Juist iets minder veel en hard willen werken. Met iets minder genoegen nemen en zo meer tijd hebben voor kind, hobby en zichzelf in plaats van te ploeteren voor die paar extra rotcenten.
En de beste huisvrouw die je je maar kan wensen? Huh? Wie? Die mannen weer? Of het huis? Ik ken zeker geen vrouwen die graag de beste huisvrouw willen zijn. Nee hoor, de meeste vrouwen die ik ken zijn allang blij dat ze de boel samen met hun partner een beetje gezellig en op de regel kunnen houden. Mooi zat. Klinkt een beetje als uit een advertentie uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw!
Creatief met koken en leuke uitjes verzinnen dan. Ja, daar heeft de schrijver wel een punt. Dat vinden de meeste vrouwen in mijn omgeving wel leuk. Dat is dan weer wél leuk en van deze tijd. Zeker ook omdat we daar met elkaar en ook zelf van genieten.
Slim zijn dan. Ja, ik vind mezelf wel slim, maar dat draagt volgens mij niet zo zeer bij aan mijn vrouw zijn. Wel aan mijn mens zijn. Maar daarvoor hoef ik niet naar een beurs.
Een druk sociaal bestaan hebben de meeste vrouwen in mijn omgeving wel. Maar ook daarin merk ik wel een soort verschuiving. Steeds meer mensen zijn selectiever in het plannen van veel of drukke sociale activiteiten. Wat wil ik echt en met wie? Dat wordt steeds belangrijker volgens mij. En er prachtig uitzien…. Oei. Pijnlijk puntje bij veel vrouwen denk ik.
Niet zo handig om dat te zeggen tegen een bevolkingsgroep die zo vaak onzeker is over figuur, gezicht, haar en kleding! En zeker willen vrouwen wel eens in de watten worden gelegd. En tijd voor zichzelf hebben. Wie wil dat niet? Maar daar zorgen wij vrouwen wel voor hoor. Ik wel in ieder geval! En daar heb ik die beurs niet voor nodig.
Nee jammer hoor. Het had best een leuk uitje kunnen worden. Maar de tekstschrijver slaat hier zo de plank mis dat ik niet meer hoef.

Oh ja. Voor wie wel gaat, veel plezier hoor! En leg mij nog eens uit wat nou een op en top vrouw precies is.

Groet Eefje!