Money, money, money -Tikkie, tikkie

Zo in de laatste weken van het jaar lijkt alles om geld te draaien. Nog meer als normaal hoor ik over ping ping, flappen, euries etc. Leuke dingen zoals een bonus, loterijen, 13e maanden en gulle gevers; maar ook over bezuinigingen, armoede en overdadige uitgaven bij kerstmaaltijden en vuurwerk.

Soms geeft het praten over geld een goed gevoel. Van saamhorigheid bij acties als serious request en inzamelen voor de voedselbank. Een warm gevoel, als ik lees over een dorpsgenoot die haar overgebleven eten niet meer in de container mietert, maar een oproepje op facebook zet voor mensen die misschien zelf niet in de gelegenheid zijn om eten te kopen.

Ik mag niet klagen over geld. Er is genoeg om ons te voeden, kleden en daarnaast nog plenty leuke dingen te doen. We kunnen zelfs een tweede keer op vakantie en daarom schrijf ik deze keer niet vanuit Ysbrechtum, maar vanuit Wassenaar, waar geld een hele andere waarde lijkt te hebben. We zitten in een huisje op een pretpark. Op zo’n park lijkt het geld wel uit je portemonnee te smelten 🙂 maar genieten doen we wel.

Als je door Wassenaar rijdt, weet je van gekkigheid niet waar je moet kijken. Het ene huis is nog groter en mooier als het ander: rieten daken, lange oprijlanen, blitse toegangspoorten, Porches, Landrovers en heel veel mini-coopers. Veel bling, bling, blonde gebruinde dames in Uggs en nepbont (dat hoop ik tenminste).

Rijdend van Wassenaar naar Den Haag, valt een groot aantal diplomatieke kentekens op en kasteeltjes met buitenlandse vlaggen, wat later consulaten of ambassades blijken te zijn. We zagen Canada, Indonesië en zelfs een of ander Afrikaans land, waarvan wij dachten dat ze het daar niet zo ruim hadden.
Als je ziet hoe godsgruwelijk groot en luxe die ambassades zijn en als je dan bedenkt in hoeveel landen Nederland zo’n ambassade heeft. En als ze dan ook nog allemaal in zo’n overdadig gebouw zitten…
Dan kan ik wel een betere structurele bezuiniging bedenken, dan het zorggedrocht waar half Den Haag zich deze week druk om heeft gemaakt. Zo’n bezuiniging, die ook weer ten koste gaat van mensen die toch al niet zo heel veel te kiezen hebben.

Geld maakt niet gelukkig en ik hoef er ook echt niet in te zwemmen. Maar, zoals mijn vader altijd zegt, een beetje pootjebaden zou leuk zijn.

Tikkie tikkie