Moe

  • Vorig jaar zaten er bij mij in de trein twee vrouwen, kennissen van elkaar. De één zat heel enthousiast te vertellen dat ze aan een loop mee ging doen voor een goed doel. Veel actie erom heen, hartstikke gezellig en dat alles om geld op te halen. ‘Kom je ook kijken’ vroeg ze aan de andere mevrouw. Er viel een pijnlijke stilte waarin de beide dames elkaar diep in de ogen keken. Toen zij die andere mevrouw: ’Nee, want ik ben een beetje actiemoe’.

En daarmee verwoordde ze heel subtiel maar treffend wat half Nederland denkt maar niet durft te zeggen: we zijn moe van alle acties. Voor welk doel dan ook. En dan vooral moe omdat verwacht wordt dat je er op de een of andere manier aan mee doet. Door geld te geven natuurlijk maar ook door bij die actie te komen kijken. En het mooiste is natuurlijk dat je meeloopt of fietst of wat voor activiteit er dan maar is voor het doel.

Hoe sympathiek al die acties ook zijn, we worden ermee overstelpt. Met als gevolg dat we er wel een beetje klaar mee zijn. Dat openbaart zich vooral als een paar jaar achter elkaar voor hetzelfde doel actie wordt gevoerd. Vaak lopen animo en opbrengsten ieder jaar een beetje terug totdat het doodbloedt. Je geeft echter elke keer wel iets omdat je (klein)kind of beste vriend(in) mee doet maar wel steeds vaker met een zucht. Want voor je gevoel heb je namelijk geen keus. Die keus heb je natuurlijk wel maar voor het besluit om er niet aan mee te doen moet je wel heel stevig in je schoenen staan. Want helaas (diepe zucht) verwacht de kring in je nabije omgeving wel dat je hun actie steunt. Heel vermoeiend allemaal.

Hoe er mee om te gaan? Tja, eigenlijk heel simpel. Kijk elkaar net als bovenstaande dames even diep in de ogen en respecteer vervolgens elkaars beslissing. Respecteer van de een dat die zich inzet voor een actie en respecteer van de ander dat die er niet aan mee wil doen. Zonder opgaaf van reden maar vooral zonder elkaar er op aan te kijken. We leven GELUKKIG (met grote hoofdletters) in een land waar een ieder vrij is om te doen en laten wat hij of zij wil. Maak het elkaar in deze dan ook niet zo moeilijk. Gewoon leven en laten leven want het leven is ook zonder al die acties vaak al vermoeiend genoeg.

MPM.