M’n 100e !

Inderdaad, dit is m’n 100e column voor www.ysbrechtum.com. Begonnen op 25 januari 2008 maak ik op 8 september 2019 de 100 vol. En daar ben ik trots op. Als iemand mij 40 jaar geleden had gezegd dat ik deze mijlpaal zou halen, dan had ik diegene aangekeken met een blik van ‘doge jo wol’. Ik had toen net, na heel veel pijn en moeite, mijn HAVO-diploma in mijn zak en een ontzettende aversie tegen alles wat met opstel, brieven en verslagen schrijven te maken had. Zeker als je ook nog zelf een onderwerp moest bedenken.

Maar, verstand komt met de jaren zegt het spreekwoord en dit is bij mij gaan zitten in de liefde voor taal. Echter, zolang het maar wel Nederlands, Fries, Snekers of dialect is. Taal van over de grens daar heb ik niks mee. Ik moet het wel kunnen begrijpen en er vooral een gevoel bij hebben. Waarom deze doorbraak zo lang heeft geduurd, dat weet ik niet. Vind ik ook niet interessant trouwens. Wat ik wel weet is dat het plezier in taal een stukje erfenis van mijn vader is. Hij kon ook heel goed met taal omgaan. Jammer dat ik mijn schrijfwerk niet met hem kan delen. Wat zou hij trots geweest zijn.

Maar gelukkig kan ik het wel met u delen. En daarmee heb ik u in al die jaren al een goed beeld gegeven waar niet alleen mijn interesses liggen maar ook mijn zorgen. Ik heb ideeën en zienswijzen geopperd maar ook meningen gegeven. Ik snap dat u het daar vast niet altijd mee eens zult zijn geweest maar gelukkig leven we in een vrij land.

Naast het schrijven ben ik me ook meer gaan verdiepen in columns door ze vaker te gaan lezen. Uiteraard de columns van mijn collega-schrijvers op onze website, maar ook die in kranten, tijdschriften of zelfs foldermateriaal. Dit enerzijds om er schrijftechnisch iets van te leren, anderzijds om te zien wat een soms simpel of alledaags onderwerp teweeg kan brengen bij de columnschrijver en hoe die dat probeert over te brengen op de lezer.

Kortom, het schrijven van columns heeft mij veel gebracht en ik hoop er dan ook nog vele te schrijven. Maar als u mij zat bent, dan hoor ik dat graag. Ik reken er echter wel op dat u het dan van mij overneemt. Want columns, ik blijf het een boeiend fenomeen vinden.

MPM.