Mijn barometer

Onlangs hadden wij problemen met de wifi. Provider gebeld die een nieuw extra kastje stuurde. Hielp nog niets, weer gebeld en een afspraak gemaakt dat er een monteur komt. Afijn, die het hele huis door om alles door te meten. Duurde even omdat hij met zijn programma ook last had van ongevraagde reclame net als u en ik als we iets op willen zoeken op internet. Maar hij kwam eruit en het kastje, een wifibooster, werd keurig aangesloten. Weer overal gemeten en nu gaf zijn computer aan dat overal in het huis wifi aanwezig is.

Als extra service mocht hij het ontvangstkastje voor het tv-signaal ook vervangen. Daarmee zouden we een nog scherper tv-beeld krijgen en als we ooit eens zouden besluiten om een ronde tv aan te schaffen dan konden we die zo inpluggen. Ik vroeg nog even expliciet of het plaatsen van dat kastje inderdaad gratis was wat de monteur beaamde. Hij ging aan de slag en zei dat hij het kastje ook een paar centimeter ging verplaatsen zodat het tussenkabeltje, wat nu tussen de kabel die het huis ingaat en het kastje zit, er tussen uit kon zodat we een nog beter beeld zouden krijgen. Ik vond het allemaal prima, het was toch gratis.

Terwijl de grond voor de meterkast bezaaid lag met kabeltjes, stekkertjes, gereedschap en verpakkingsmateriaal, liet ik mijn blik door de hal gaan en viel mijn oog op mijn barometer, u weet wel zo’n instrument waarop je af kunt lezen wat het weer gaat doen. En dat zonder kabeltjes, wifi of whatever, maar gewoon met behulp van luchtdruk. En dit mooie en nog steeds perfect werkende stukje techniek zette voor mij de tijd even stil. Ik hoorde dat de monteur wat zei maar het drong niet tot mij door. Gewoon onder de indruk van dat oude instrument wat zich niets aan heeft getrokken van de snelle wereld die zich in de jaren om hem heen had gevormd. Doet wat hij doen moet samen met moeder natuur. En net zo snel als zij het wil. Als ik zie dat de barometer snel achteruit loopt, weet ik dat er ander weer aankomt. Het exacte tijdstip staat er niet bij. Maar ja, buienradar probeert dat wel maar zit er dan ook vaak naast. Nee, met wat de barometer aangeeft en een blik in de lucht kun je zelf wel een inschatting maken wat het weer gaat doen. Bijkomend voordeel is dat je dan zelf de mooie wolken ziet in plaats van een wolkenplaatje op je telefoon.

Terug naar die monteur. Die zei, toen hij klaar was: ‘Als iets niet goed werkt, moet u maar weer even bellen’. Ik gaf mijn barometer een knipoog en dacht: ’Tja, voor jou hoef ik gelukkig nooit te bellen’.

MPM.