Liefde, licht en vrede – MPM

Liefde, licht en vrede

Nee, dit wordt geen verlate kerstcolumn. Tegen deze woorden liep ik gewoon aan op de site ‘It Nijs, wrâldwiid nijs yn it Frysk’ uiteraard eindigend op .frl. Om een beetje reclame te maken: “In nijsgjirrige Frysktalige ynternetkrante fan de Ried fan de Fryske Beweging mei nijs út de hiele wrâld (dus net allinnich Frysk nijs mar alles wol skrean yn it Frysk), makke troch frijwilligers en oanfolle mei kollums, Fryske wiisheden en foto’s fan ús provinsje”. En dit alles in een heel breed verband.

Op deze site werd mijn aandacht dus getrokken door de kop “Leafde meast brûkte sykwurd (liefde meest gebruikte zoekwoord)”. Het artikel ging over een passage uit het jaaroverzicht 2016 van het Nederlands Bijbelgenootschap dat vertelde dat mensen die de Bijbel in 2016 digitaal lazen vooral op zoek waren naar ‘Liefde’. Dat was namelijk het meest gebruikte zoekwoord. Als tweede en derde gevolgd door licht en vrede.

Nu hoef je niet persé een bijbellezer te zijn om de belangrijkheid van deze drie woorden in te zien. Er is verder ook geen uitleg bij nodig, een ieder heeft er zijn of haar gedachten of herinneringen wel bij. Dat we ook echt behoefte hebben aan deze woorden werd mij vorig jaar duidelijk tijdens een druk bezochte memorial-bijeenkomst in het crematorium. Heel veel kaarsjes die licht gaven aan geliefden, niet alleen in het gebouw maar ook tijdens de tocht door de gedachtenistuin. Het pad werd daarbij verlicht door waxinelichtjes in glazen potjes waar iedereen met gepaste eerbied tussendoor liep. Halverwege de tocht een groot hart van waxinelichtjes waar je een al dan niet beschreven steentje voor je dierbare neer kon leggen. Kortom, een vredig ceremonieel gebeuren.

Ook bedacht ik mij dat, hoewel liefde als meest gezochte woord uit de bus komt, dit niet automatisch betekent dat het ook het belangrijkste is van de drie. Nee, we hebben ze alle drie even hard nodig hebben. Elke dag weer. Ook in 2017 en alle jaren die nog gaan komen. En zeker niet alleen met hoogtijdagen als Kerst of speciale herdenkdagen. Nee, liefde, licht en vrede komen het best tot hun recht op de gewone dagen in het alledaagse leven als je ze gebruikt zonder erbij na te denken.

MPM.