Lekker chillen

Heerlijk, vakantie! Even niks, lekker tijd voor de familie. Hip gezegd ‘Quality time’ of, nog veel hipper, überhip, zeg maar, ‘lekker connecten met the kidzz’. Ja, ik word er ook wat onpasselijk van. Maar als ik iets heb geleerd deze week, je moet wel bijblijven. Voor wie er niet 3 opgroeiende pubers in huis heeft, ik praat u even bij.

De jeugd kijkt bijna geen tv meer. Buiten Wie Is De Mol en misschien eens een talentenjacht hier en daar, krijgen wij ’t spul bijna niet meer voor de buis. Men kijkt YouTube… En daar zit blijkbaar een heel regiment aan bekende Nederlanders waar de meeste 30-plussers nog nooit van gehoord hebben: Chiel van Stuk-tv, Nikkitutorials, Gio la Tooy, wie kent ze niet. Als ik niet weet wie de gast aan tafel bij een of ander spelprogramma is, vraag ik dat aan dochterlief. Of ik wat met het antwoord kan, is een tweede: “Kent mem die niet? Dat is Monica Geuze, dat is een beetje de Kylie Jenner van Nederland”. Okeeeee.

Wat is er dan te zien op YouTube?

  • Tutorials – laten zien hoe iets moet – meestal met heel veel make up, maar ook freubelaars kunnen er wat van
  • Try-not-to-laugh-challenges – wat wij altijd ‘grappige filmpjes’ noemen. Maar er zijn ook zat andere challenges, waarvan ik bij de meeste denk: waarom zou je dat doen!
  • Heel veel gamende mensen – en daar hoor je bij te schreeuwen, echt, dat kan niet zachtjes
  • Nerf-wedstrijden…
  • En heel veel van elkaar en anderen vinden

Volgt u het nog?

Kindlief loopt het liefst de hele dag met oortjes in of sinds kort zo’n draadloze koptelefoon, waardoor je als ouder de hele dag alles 2 of 3 keer moet roepen voor het binnenkomt. Wat luisteren ze dan tegenwoordig? Best ook veel Nederlandstalig valt me op. Of tenminste, zij noemen het Nederlandstalig. Ik denk de helft van de tijd dat het een Engels liedje is, maar blijkt Nederlandse straattaal te zijn, met ‘slang’woorden waarvan doekoe (geld) en patas (schoenen) en planga (zonnebril) voor mij inmiddels de meest bekende zijn. Artiesten hebben übercoole namen als Jebroer, Kraantje Pappie of gewoon Boef. De gemiddelde 9-jarige vindt dat stoer!!!

Die 9-jarige heeft mij in de vakantie weer even de laatste trends (en vocabulaire) op game gebied bijgebracht. Hij speelt veel Roblox en Vehiclesimulator. Wat het verschil is? Schieten of racen! Ik krijg een mooie uitleg en leer woorden als noobs (die kunnen er niks van), hackers (die spelen vals) en damage (weer een leven minder). Fortnite speelt hij nog niet zoveel, maar dat is wel heel populair.
De middelste puber steekt daar veel tijd in. Voor hem is het veel meer dan een spelletje spelen op z’n kamer. Hij speelt in de Fortnite-omgeving blikspuit met z’n vrienden en een Zweedse gast (“ja, is kennis van vriend J”). De voertaal onder de friends is dan natuurlijk Engels. Duh!

Ik weet weer alles van Social Media apps die nog kunnen en de dingen die je daar wel / niet doet: Tiktok , Insta en Snapchat. Snaps, Vines en Memes, Hashtags en Snapkaarten. Hartstikke duidelijk.
Ik snap nu waarom de wii of wii-u als game-ding/apparaat, niet meer van deze tijd zijn en je echt je spaargeld moet investeren in een Nintendo Switch. Oh en ‘by-the-way’ Pokemon is nog niet uit. Er wordt nog steeds op Pikachu en andere ‘fakking’ vuurvarkens gejaagd.

Ik volg het weer als de jeugd praat over skere tatta’s (wat wij súterige personen zouden noemen), OMG (‘tjonge!’), Fake ID’s (heeft uw tiener m al) en HUTS! (‘joepie’).
Ik ben weer bij (en u ook). Hoog tijd om weer aan het werk te gaan.

Tikkie tikkie