Kleur in de kerk

Kleur in de kerk.

Douwe Sijtsma exposeert momenteel met zijn schilderijen in de kerk. Uit het begeleidend schrijven van Douwe voor de bezoekers, mocht ik citeren.

Waddenfoto: olieverfschilderij, dat ontstaan is na een vakantie op Ameland. De ondergaande zon bij het strand van camping Duinoord. Ik vind het fijn om buiten te zijn en ik geniet van de natuur. IN het bos en eigenlijk gewoon overal. Een speciaal plekje in mijn hart heb ik voor de Nederlandse Waddeneilanden. De rust, vrijheid en mooie natuur. Wat het speciaal maakt zijn de mooie luchten, duinen en strand, water wat continu in beweging is en daardoor steeds anders. Heerlijk!

            

Us bosk: acrylverf. Dit schilderij verbeeldt het gezin waaruit ik kom. Twee stammen die mijn ouders symboliseren, die allebei zijn overleden, maar blijvend met de wortels verstrengeld. De eerste rij op de achtergrond hun zes kinderen met daarachter hun partners. Vooraan de kinderen en elf kleinkinderen met hun partners. Aan beide kanten daarvoor de elf achterkleinkinderen. De open ruimte laat de leegte zien die mijn ouders achter lieten , tevens de ruimte om hun nageslacht de gelegenheid te geven om zich te ontplooien.

Kakelende hennen: het schilderij dat mijn moeder heel mooi vond. Het heeft diverse jaren bij haar in de kamer gehangen. Ik heb wc-papier als basis voor de hennen gebruikt, deze techniek pas ik vaker toe om een craquelé-effect te krijgen.

Samen delen: in 2017 heb ik een heel creatieve periode gehad. Normaal maakte ik vier à vijf schilderijen per jaar, maar toen “poepte” ik meer dan 24 stuks uit de verfkwast! De één nog kleurrijker dan de ander. Spontaan en vrolijk. Kinderlijk en fantasierijk. Groot en klein. Voor mij was het enorm mooi om ze te maken, ik heb daar veel plezier aan beleefd en naar later bleek, komt dat op de kijker over.

Voor de diakenbank ziet u een stand van Kunst bij Douwe! Onder deze naam verkoop ik producten met afbeeldingen van mijn schilderijen.

Momenteel loopt er ook een tentoonstelling in het Bonifatiushuis (Sneek) en in Bloemkamp (Bolsward). De tentoonstelling van vandaag gaat hierna naar de Martinikerk in Bolsward. Dus, is uw belangstelling gewekt, maar was u niet in de gelegenheid om naar de kerk in Ysbrechtum te komen, dan zijn er nog andere mogelijkheden om de schilderijen van Douwe te bekijken!

      

Uw razende reporter,

Janke Cnossen.