Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Ik ben een enorme muziekliefhebber. Al op de lagere school stond ik vooraan om mijn favorieten kenbaar te maken. Bij de verkiezing van de “Plaat van de Week” van het NCRV-radioweekjournaal kwam helaas “I won’t let you down” van Phd niet heel ver, we kwamen er maar niet uit hoe jepie-eets-die schreef. (Lang leve het pre-Google en pre- You Tube tijdperk) dus werd het Normaal met “Deurdenderen”, de jongens in de klas wonnen die week. En dus werd dat op de briefkaart geschreven. Ik luisterde graag naar oude muziek, naar nieuwe muziek en baalde soms ontzettend als mijn favoriet populair werd, weg exclusieve smaak.

De jaren tachtig is mijn specialiteit en op muziekkwisjes ben ik dan ook gek! Waar is de naam van de populaire band Duran Duran op geïnspireerd, noem drie uitvoerders van het nummer “Love don’t live here anymore” en wat is de achternaam van Madonna. Ik krijg rode konen van het enthousiasme, kom maar op met die vragen! De muziekquiz voor de dorpsfeesten maken: heerlijk!

Ik ben dan ook een enorme fan van de Top 2000. Heerlijk luisteren tussen kerst en oud & nieuw en allerlei muziek voorbij horen komen. De top 10 is altijd redelijk voorspelbaar ( en tot alle stemmers op Led Zeppelin in het bejaardentehuis zitten zonder wifi blijft die er hardnekkig in staan) maar tussendoor komt er heel veel moois voorbij. En het allerfijnste vind ik mijn eigen lijst samenstellen en insturen. Zo is de Top 2000 ook een beetje van mij. De lijst met voorgestelde platen bevat duizenden nummers en ik begin bij de A. Natuurlijk ABBA met “The winner takes is all” en tegen de tijd dat ik bij de E ben heb ik mijn lijst al vol! En dan verder: platen uit de lijst schrappen, platen toevoegen, “gaat deze weg of mag ie blijven staan?” Kill you darlings noemen ze dat. Dolly Parton met “Jolene” knikker je toch zomaar niet die lijst uit?

En toen zag ik op maandagmorgen dat je dat stemmen ook live in een echte Stembus kon doen. Zo’n bus met vier wielen. En dat die bus dan naar je stad of dorp kon komen. Ik werd helemaal blij!

Oh wat zou dat geweldig leuk zijn: die bus in Ysbrechtum. Ik weet uit mijn omgeving dat er veel muziekliefhebbers zijn die ook allemaal graag stemmen en luisteren naar de Top 2000. Oh die zouden dat ook heel gaaf vinden. Tijdens de koffie op facebook een oproep gedaan om te stemmen op Ysbrechtum als gaststad voor de stembus en graag delen. En op die bewuste maandag hebben heel veel mensen dat al gedaan. En dat viel op bij NPO 2 toen ze die lijst van steden en dorpen de eerste dag doornamen. Opvallend, zo’n klein dorpje en al zoveel stemmen op de eerste dag. Laten we eens iemand daarover bellen.

And the rest is history. Geadopteerd door het radioprogramma De Staat van Stasse met elke avond een leuk gesprekje over ons mooie dorp. Vervolgens stemmen uit heeel Nederland. Allemaal mensen die het ons gunden dat die bus in Ysbrechtum zou langskomen. En als afsluiting een pitch geschreven door Dineke en de bus kómt naar Ysbrechtum!

Tussen 1 en 8 december, welke dag, hoe laat en waar precies is nog niet bekend maar wel dat we er een feest van gaan maken. Vlaggen uit, versiering langs de weg, muziek, gezelligheid (is er nog ergens een blaasorkest verstopt in Ysbrechtum trouwens?), hapjes, drankjes, en heel veel, heel veel mensen graag. Met een papiertje in de hand met daarop hun 15 lievelingsplaten. Daar hoeft trouwens Led Zeppelin niet perse op hoor. Ik persoonlijk adviseer iets moois van George Michael (zoals deze , maar dat terzijde.

Maar dat kunnen wij. Want wij zijn groots. Groots in ons kleinheid.

Die&Die

PS Hieronder vindt u nog even de ‘Pitch’ die Dineke schreef, a la Trump – Arjan Lubach ( in de radiouitzending was er maar weinig tijd en derhalve kwam ie niet zo tot z’n recht misschien)

In Ysbrechtum
We speak Frysk. It’s the best language in Europe. We’ve got amazing words like babbeleguchjes,
it’s bjusterbaarlik. But we also speak Dutch or Sneekers, we’re easy.

We built a doarpshûs. We run it with vrijwilligers. Wel more than 80 or so! It’s fantastic – all together,
we call it mienskip, ok.

We’ve got all sorts of verenigingen. We play darts, sing, dance and play ping pong.
We kaats, do theater and play tennis and biljarts. All around our Doarpshûs.

Amazing. You’ll love it.

You’ve got Madurodam, we’ve got the smallest flowershop of the Netherlands. It’s great. Well, it’s tiny, but great.
You’ve got Stefan Stasse, we’ve got Johannes Greidanus, alias Koekie or Koek, our village knuffelwinkelier. He sells anything and everything. From toiletpaper to veggies and meat and coffee. He’s great, just fantastic.

People tell us, very important people, they tell us, we’ve got great music taste!
The best Top 2000 taste, just amazing, you’ll love it.

And so last but not least: the stembus! We totally understand it’s going to be Hilversum first, but can we just say: Ysbrechtum second? Is that ok? We really like to vote! In the bus, the stembus.

Thank you for listening and the best wishes. We’ve got the best wishes in Ysbrechtum. They’re great. It’s true.