Keuzestress – Tikkie Tikkie

Trek ik de blauwe of de zwarte broek aan. Die blauwe zit lekkerder, maar kan ik daar de bruine laarsjes wel bij aan?
Doe ik jam of hagelslag op mijn brood. Ik heb meer zin in chocola (duh!), maar jam is gezonder. Of toch maar kipfilet, dat is nog beter.

Zal ik op de fiets of toch lopen. Eten we aardappelen of toch pasta. Kijken we NPO 1 of toch RTL4 of gaan we Netflixen. Sporten of op de bank. Wijn of een glas water…

Keuzes, keuzes, keuzes. Ik ben er zoooo niet goed in! Kijk, over sommige opties hoef ik niet zo lang na te denken, maar andere… Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk nog steeds niet weet wat ik worden wil als ik later groot ben. Oh wacht, veel groter dan dit wil ik liever niet worden. Zucht.

Kindlief is 14. Zij moet ook kiezen en niet zo maar wat. Zij moet nu kiezen in welke vakken zij examen gaat doen over 2 jaar. Die keuze is ook weer belangrijk voor de vervolgopleiding die zij daarna gaat doen en dat is weer bepalend voor wat je later wilt gaan doen, als je groot bent. 14 jaar! En dan heeft ze nog mazzel, want als je VMBO doet, moet je die keuze al een jaar eerder doen. Als je 13 bent.

Niet veel mensen zijn geworden, wat ze voor zichzelf hadden bedacht toen ze 13 of 14 waren. Dat is ook niet erg, maar het blijft wel bijzonder dat je zo vroeg al moet kiezen.
Als ik een grote (levens)keuze moet maken, weeg ik alle plussen en minnen tegen elkaar af. Kan je dat eigenlijk al, als je 13 of 14 bent? Of kies je dan voor het vak dat je vrienden ook kiezen. Of juist níet het vak van die stomme leraar, stel je voor dat je daar nog 2 jaar aan vast zit. Of kies je dan Spaans, omdat daar geen officieel eindexamen voor is, ook al kan je er verder niet zoveel mee. Lastig, lastig.

Op school wordt kindlief al het hele jaar ‘voorbereid’ op deze keuze. Ze heeft een decaan en die heeft een computerprogramma. Er zijn wat quizjes en er worden proeflessen georganiseerd. Afgelopen vrijdag moest ze de eerste voorlopige keuze invoeren. Gelukkig weet ze heel goed wat ze niet wil en daarmee vielen 3 van de 4 profielen al af. Appeltje – eitje. Dat is ook keuzes maken. Profiel nummer 2 zal het dus worden. Het is alleen nog niet klaar met de keuzes. In het profiel zijn er 3 verplichte vakken en jawel… een aantal keuzes.

Kreun! Het kiezen wordt ook nog eens heel ingewikkeld gemaakt. Het is niet duidelijk waar je precies voor kiest. Sommige combinaties mogen niet. Andere hebben weer hele onlogische voorwaarden. Kortom, een heel stressvol proces op je 14e.

Arm kind, dan ook nog eens met moeders kies-genen.

Tikkie Tikkie