zondag 30 april 2023
09.30 uur In de kerk van Ysbrechtum
voorganger is ds. A. Wiebenga
zondag 7 mei 2023
09.30 uur in de kerk van Tirns
voorganger is dominee Marije Mazereeuw
zondag 14 mei 2023
09.30 uur in de kerk van Ysbrechtum
voorganger is ds. Fedde Welbedacht
Zaterdag 15 april werd voor het eerst sinds enkele jaren weer een Kleine Dorpentocht gehouden. Vanuit de organisatie kwam de vraag op of ze in Ysbrechtum door de kerk konden lopen.
Dus kwamen er die middag vanuit het park met de gele tulpjes bij Epemastate letterlijk honderden wandelaars bij de hoofdingang naar binnen om via de zijdeur bij de begraafplaats weer naar buiten te gaan. Zoveel kerkgangers zien we zelden!
Met kosteres Minke Meesters fungeerden een paar uit onze gemeente als suppoost. Bijzonder om zo’n eindeloze stoet mee te maken. De ene knipt nog net even een fotootje, anderen staan versteld van wat ze in het rijkelijk versierde Godshuis (‘Is dit soms een katholieke kerk?’) zien.
Er zijn er die een kaarsje aansteken en die even helemaal tot zichzelf komen. Of tot een ander en dan ontstaan er zomaar mooie gesprekken. Tussen mensen al dan niet ervaren op het erf van de kerk of in de wandelsport. En allemaal altijd onderweg, dacht ik er als gemeenschappelijk kenmerk bij.
In elk geval waaide de geest van een Open Kerk. Ook letterlijk op de binnendeuren waar we maar een kussentje tussen hebben gedaan om wat zachter over te komen. Mooi voorproefje op al die zaterdagmiddagen van Tsjerkepaad deze zomer!
LITURGISCHE KLEUR
Wit is de kleur van nieuw leven, reinheid, bevrijding, licht, feest en vernieuwing.
Wit is de kleur van Pasen. Stille Zaterdag, tijdens de Paaswake, werd het witte antependium over de rand van de preekstoel gehangen. In de stilte van deze zaterdag zagen we uit naar het grote feest van de kerk: Pasen. Het feest van nieuw leven.
De witte feestkleur blijf tot Pinksteren. Dan wordt het vurig rood. Het vuur van de Heilige Geest.
Dat vuur was al te zien bij de bijzondere dienst van afgelopen zondag. Het vurig rood van het antependium, samen met de mooie rode stola van dominee Mazereeuw, past bij de belijdenis die Jan van Berkum uitsprak in deze dienst.
Gerry Sikma
Tsjerkepaad
Het duurt nog even voor het 1 juli is, maar u kunt zich er vast op verheugen. Tsjerkepaad 2023 gaat dan beginnen. De kerk van Tirns zet op de zaterdagmiddagen van 1 juli tot en met 9 september de deur open. De kerk en het kerkhof op zich zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze zomerse zaterdagmiddagen is het extra aantrekkelijk om even naar binnen te gaan. De tentoongestelde foto’s van Baukje Bosma kunnen in de kerk bewonderd worden.
Baukje Bosma zet met haar foto’s de tijd even stil op bijzondere momenten. Zij woont op de Pôle bij Scharnegoutum en heeft daar een kleine fotogalerij, die op vrijdag en zaterdag te bezoeken is.
Foto’s van kinderen, families en groepen, studiofoto’s, bedrijfsfotografie, landschappen en natuur. Alles vangt zij in beelden. Nieuw en heel bijzonder in haar werk is de newborn fotografie! We hopen dat ze van al die heel verschillende onderwerpen iets wil laten zien tijdens de tentoonstelling.
U bent hartelijk welkom in de kerk op het terpje in Tirns. Geniet van de rust van het kerkje, van de foto’s en laat u verwennen door de gastvrouw/gastheer met een kopje thee of koffie.
Gerry Sikma
ZONDAG 7 mei in Tirns
Zondag 7 mei wordt vast een heel bijzondere dienst in de kerk in Tirns. Die staat in het teken van de bevrijding in april ’45 maar ook van het onvoorstelbaar grote leed dat het dorp vlak na de oorlog trof.Wat een mooie zeiltocht had moeten worden is op 13 mei 1945 uitgelopen op een ramp. Vier jonge kinderen verdronken op het Sneekermeer. Zo kwam het dorp direct na het feest van de bevrijding in diepe rouw terecht. De kinderen liggen naast elkaar op het kerkhof bij de kerk in Tirns.
Opdat we niet vergeten willen we hen dit jaar ook gedenken. Naast de herinnering aan de oorlog en de bevrijding. Het thema van de dienst is: Hoeveel kan een mens verdragen?
In deze dienst zijn nabestaanden van beide getroffen families aanwezig. Ook spreekt een getuige van toen, Douwe Steensma, die als jongetje uit 1938 de gevolgen van het enorme drama destijds van heel dichtbij meemaakte. Dominee Marije Mazereeuw gaat voor in deze dienst. Omrop Fryslân maakt opnamen voor een onderwerp dat de volgende dag wordt uitgezonden.
Klaas Salverda, scriba