Kerknieuws April

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 16 april 2023
09.30 uur In de kerk van Tirns
voorganger is ds. J. Majoor

Zondag 23 april 2023
09.30 uur in de kerk van Ysbrechtum
voorganger is ds. Marije Mazereeuw
belijdenisdienst
koffie na de dienst

zondag 30 april 2023
09.30 uur in de kerk van Ysbrechtum
voorganger is ds. A. Wiebenga

 

Belijdenis
Zondag 23 april is er een Belijdenisdienst in Ysbrechtum!

Vorig jaar is er een belijdenisgroepje gestart met vier leuke mensen: Annemarie Veldhuizen, Jesper Groenia, Saskia Obbink en Jan van Berkum. Op 26 maart deden Saskia, Annemarie en Jesper belijdenis in de Martinikerk van Sneek. Jan was er ook, maar zat in de zaal. Hij wil graag belijdenis doen in Ysbrechtum.

Dat zal gebeuren op zondag 23 april. Net als de andere drie zal Jan in de dienst zelf vertellen waarom hij graag belijdenis wil doen en wat geloven voor hem betekent. Het belooft een bijzondere viering te worden. Daarbij bent u van harte uitgenodigd!

Met hartelijke groet, Ds. Marije Mazereeuw

GELUKWENSEN VOOR SNEEK

Maandag Tweede Paasdag bezocht een delegatie van de kerkenraad uit onze gemeente de officiële heropening van de Martinikerk in Sneek. We brachten namens onze gemeente gelukwensen over en overhandigden onze ‘zustergemeente’ daarbij ook een cadeautje: een bijdrage voor nieuwe antependia of voor de kanselbijbel.

Zelden hebben we op één dag zoveel blijde gezichten gezien als afgelopen maandag. Je voelde dat de begrijpelijke spanning van de afgelopen tijd met al die hoofdbrekens en zorgen eraf was. Wat is er veel aan dit moment voorafgegaan. Iedereen die er iets over te zeggen had, heeft gelijk. Van de grote optimisten, degenen die een kerk die alle dagen van de week wil meeademen met de stad als een waagstuk beschouwen, tot en met degenen die tot hun verdriet moesten inleveren.

Maar déze dag mocht en kon worden bijgeschreven. Met zichtbare trots op het resultaat. Dat gevoel van opluchting. Geroerdheid ook – als je zo verlangt naar een kerkplek die eigentijds overkomt. Waar je ‘warmte en genegenheid’ vindt, om stadsdichter Henk van der Veer te citeren. En waar de gebrandschilderde ramen uit de Oosterkerk tot hun recht komen.

Onnodig te zeggen dat het gebouw werkelijk een sieraad is geworden. Misschien wel de mooiste kerk van Friesland, waagde een der hoogwaardigheidsbekleders. En wat een presentie van de kerk in de samenleving, zagen we bij de werkelijk tientallen stands.

Dus: van de andere zijde van het Bogermancollege, genoemd naar de man van de Statenvertaling, geluk gewenst met de doorstart. En als het mag: zegen van boven. Op zowel de eerste dag van de week als op al die andere dagen. Voor een kerk voor heel de week en voor heel de stad.

Voor de kerkenraad, Klaas Salverda, scriba

TSJERKEPAAD 2023

Al die mooie zaterdagmiddagen in de zomer komen er weer aan. Vanaf 1 juli is er weer Tsjerkepaad. Ongeveer 250 kerken in Fryslân zijn open voor bezichtiging van 1 juli t/m 9 september. De kerken van Tirns en Ysbrechtum doen ook mee. Jelly Mellema en Jan van Berkum hebben verschillende kunstenaars bereid gevonden hun werk ten toon te stellen in de kerken.

De eerste tentoonstelling in de kerk van Ysbrechtum is van fotograaf Hanno Elzinga. Sinds zeven jaar Ysbrechtumer en graag op de fiets en met de camera onderweg door het Friese platteland. Genietend van de ruimte, het weer en de reuring van de seizoenen.

In de kerk hangen straks foto’s van hem, die als bindend element de omgeving van Ysbrechtum hebben. Hanno Elzinga kan er uren over praten en nodigt u van harte uit om de tentoonstelling te bezoeken.

 Ook in de kerk van Tirns is een heel bijzondere tentoonstelling deze zomer. Het is beslist de moeite waard om een bezoekje aan de kerk van Tirns te brengen. Daarover in het volgende kerkblad meer.

Voor wie van kunst houdt, zijn deze zaterdagmiddagen een feest. Voor de niet kunstzinnigen onder ons zijn ze vooral een moment van ontmoeting en een plezierig gesprek. Of om in een ogenblik van rust een tijdje stil in de kerkbank te zitten. Een gastvrije vrijwilliger, die voor koffie en thee zorgt, maakt het uitje compleet. Mocht u een keertje mee willen doen, als vrijwillige gastvrouw of gastheer, neem dan contact op met Jan van Berkum 06 40226146

 We gaan u via het kerkblad regelmatig informeren over de tentoonstellingen op de zaterdagmiddagen. De deuren van de kerken van Ysbrechtum en Tirns staan dan uitnodigend open. Ga vooral even binnen kijken. Al was het alleen maar voor een kopje koffie en een praatje.  De gastvrouwen en gastheren heten u van harte welkom. Op de website van Tsjerkepaad vindt u een overzicht van alle kerken die meedoen. Jan van Berkum (06 40226146) heeft uitgebreide informatie over de openstelling en de tentoonstellingen in de Ysbrechtumer en Tirnser kerken.