Jeugdtoneel en Ienakter valt in de smaak

Zaterdag 12 april was het zover. Na 2,5 maand hard oefenen was het eindelijk tijd voor de uitvoering van het jongerentoneel en de 1-akter van toneelvereniging ’t is Sa’t Falt in Ysbrechtum.

Maarten, Nikki, Fardau, Manon, Ilse, Hidde en Rianne namen ons voor de pauze mee voor een kijkje in het leven van de hedendaagse puber. “Als je ouders vervelend beginnen te doen” was een stuk waarin de kinderen onder leiding van Jan Eekma ons zien lieten hoe vervelend het soms is om puber te zijn.  Na een flitsende opening met een perfecte timing zagen we in verschillende scenes zeer levendige uitbeeldingen van voor velen van ons erg herkenbare situaties. Scenes op toneel werden afgewisseld met video opnames van het programma : Kat krabt meisje ( een knipoog naar het programma Man bijt hond ) Hierin maakten we kennis met een depressieve puber, een puber die altijd daar wil zijn waar hij  niet is, een puber die zich altijd verveelt, een puber die anders is dan anderen maar gewoon wil zijn wie ze is en een puber die denkt dat ze bij de geboorte verwisseld is omdat ze op niemand in huis lijkt.

Kortom het leven van een puber kan über  saai maar ook weer vet afwisselend zijn. Zo waren we bijna getuige van een eerste zoen en  even later werd een ruzie tussen broers uitgevochten, die zelfs zover ging dat een broer bijna overging tot vergiftiging. Gelukkig kon hij hier door de apothekersassistente van weerhouden worden.  In een volgende scene waren we in een restaurant waar een zeer verveelde puber met vader en zijn nieuwe vriendin ging eten. Dochter wilde friet met sla, maar vader en zijn vriendin wilden toch liever eendebilletjes met slootdrilletjes in boterbesjes en kalfskogeltje met courgettedrolletjes en aardappelfrommeltjes. Tot slot waren we getuige van een puber met liefdesverdriet, die maar op weinig medeleven van de rest van zijn familie kon rekenen.

Zo kwamen we aan het eind van een zeer geslaagd stuk, waarin alle pubers lieten zien hoe leuk het is om met zijn allen iets te maken. De gedrevenheid en het enthousiasme straalden er vanaf. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

 

Na de pauze, met natuurlijk de verloting en een bak lekkere  koffie, ging het verder met de eenakter: “Laitsje en gule op ‘e merk”, onder leiding van Ytsje van der Meulen.

In de pauze was het hele toneel omgebouwd tot markt, waar we kennis maakten met Riek met haar antiekkraam, Joep van de snoep, Anita en Sjors van de lingerie en Trees met haar viskraam.

Al vrij snel werd duidelijk dat niet alles pais en vree was in de levens van de markkooplui. Anita was zeer teleurgesteld in haar Sjors, de alcoholist die haar al het werk liet opknappen. Gelukkig werd Anita goed opgevangen door haar vrienden van de markt. Jan van de koffie zag zijn kans schoon en besloot een gokje te wagen. Hij stelde alles in het werk om Anita te veroveren. Voordat Anita op zijn avances in kon gaan kwam er echter een verrassende wending. In het kraampje van Riek ( zeer overtuigend gespeeld door debuterende Anke) was een tas verkocht met een brief. De brief was gericht aan Sjors en afkomstig van zijn moeder.  Sjors bleek al jaren geen contact meer met zijn moeder te hebben, hetgeen ook de aanleiding voor zijn alcoholprobleem was. De brief leidde tot een hereniging van Sjors met zijn moeder waardoor alle problemen weer werden opgelost. Eind goed al goed dus!

Al met al een zeer geslaagde avond, waarin maar weer duidelijk werd hoeveel acteertalent, zowel jong als oud, er in Ysbrechtum rondloopt!

Foto’s  te bekijken op http://www.mijnalbum.nl/Album=8KKKHWMH

.

IMG_3340 IMG_3395 IMG_3464 IMG_3489.