In het vet of uit het vet

Kalendertechnisch zitten we in de winter. Maar ik merk er weinig van. Door alle regen denk je eerder dat we nog steeds in de herfst zitten en bij die enkele dagen dat de zon schijnt heb je meer een voorjaarsgevoel. Maar winter? Ook een heel dun laagje ijs na een nacht van een paar graden onder nul en windstilte doen mij nog niet de schaatsen uit het vet halen. De kans op temperaturen boven nul is mij nog veel te groot.

Maar toch, een stevige winter kan natuurlijk nog wel. De meeste Elfstedentochten op de schaats zijn per slot van rekening in de maand februari verreden. Echter, dan mag de natuur wel opschieten. En daar lijkt het nog niet op. Zo hoorde ik laatst een paar moestuinbezitters volop klagen. De ene moest nog beginnen met de tuin winterklaar te maken omdat het veel te nat was, een ander klaagde dat hij wel weer opnieuw kon beginnen omdat de tuin al weer groen was van het onkruid. De natuur is duidelijk in de war.

Is dit nu een langzame verschuiving van de zomer naar de winter of gewoon een tijdelijke dwarsheid van de natuur? Kunt u het zich voorstellen dat ze misschien over een paar generaties kerst en oud- en nieuw in Nederland in de korte broek vieren? En de zomerse dorpsfeesten in de sneeuw?

Een tikkeltje overdreven vanzelf, maar volgens de Friese weerman Gerrit Hiemstra ‘zullen over vijftig jaar de winters minder koud zijn en krijgen we minder vaak vorst, sneeuw en ijs’. Mijn generatie maakt dat niet meer mee maar in de aanloop ernaartoe zullen wij het vast wel merken. Minder ijs en dus komen de schaatsen niet meer uit het vet. Tenzij je een Thialf-fan bent natuurlijk, maar dat ben ik niet. Ik wil natuurijs, sjaal om en muts op en tegen de wind in ‘bealgje’. En ik weet met mij velen.

Dus, de één-avond cursus ‘Natuurijsmeester worden’ die de KNSB samen met de gemeente Súdwest-Fryslân organiseert voor de ijsclubs uit die gemeente is weggegooid geld? Welnee, met dit soort avonden hou je de ijsclubvrijwilligers enthousiast en kan de gemeente met de praktijkinput die zij krijgen ook weer hun voordeel doen voor het geval dat. En anders hebben ze, zoals het in de aankondiging staat, gewoon ‘een gezellige nostalgische avond’. Maar ja, mijn schaatsen komen er nog niet mee uit het vet. Ook dit seizoen zal het wel weer blijven bij controleren of er nog genoeg vet op zit.

MPM.